Tarihi çarşı esnafını kaybediyor

Tarihi çarşı esnafını kaybediyor
Yaklaşık 500 yıllık tarihi olan Diyarbakır’ın Sur İlçesinde bulunan kentin tarihi yerlerinden biri olan marangozlar çarşısı, esnaflarını ekonomik zorluklardan dolayı kaybediyor.

Tarihi

çarşı

esnafını kaybediyor. Diyarbakır’ın tarihi çarşısı ekonomik zorluklar nedeniyle kapanma noktasında.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dabanoğlu Mahallesi'nde bulunan tarihi Hasanpaşa Hanı'nın arka tarafındaki birçok atölyenin bulunduğu Marangozlar Çarşısı, eski günlerinden çok uzak. Diyarbakır’daki marangoz mesleğinin gözbebeği ve kalbi konumunda olan bu çarşı, eski günlerini mumla arıyor.

tarihi-carsi-esnafini-kaybediyor

Çarşı ekonomik krize yenildi

Eskiden sabahın erken saatlerinden itibaren esnafın kepenklerini açmasıyla başlayan ve müşterilerin siparişlerine yetişmenin verdiği sevinçle oluşan yoğunluk artık çarşı esnafı için çok uzakta. Başta Sur olayları olmak üzere birçok sorun ve sıkıntıdan sonra ayakta kalmayı başaran çarşı ekonomik krize yenilmiş görünüyor.

Sipariş alamayan çarşı esnafı dükkânlarında durmuyor

Bölgenin iskemle, masa, sedir, beşik ve tahta oyuncaklar imalathanesi konumundaki Marangozlar Çarşısı'nda artık derin bir sessizlik hâkim. Geçmişte sabah 8’de başlayıp Akşam 17’de biten mesai artık esnafların öğlene doğru açıp ikindi vakti kapatacak duruma gelmiş durumda. Sipariş alamayan çarşı esnafı dükkânlarda durmuyor.

Esnaflar: İlk defa böyle bir kriz görüyoruz

50’ye yakın esnafı bulunan çarşı şimdi gün boyu sadece 5-6 esnaf gün boyu açık kalıyor. Son olarak da yaklaşık 5 esnaf dükkânlarının kepenklerini açılmamak üzere kapattı.  Bütün esnaflardan çıkan cümleler neredeyse aynı “ yıllardır bu mesleği yapıyorum ilk defa böyle bir kriz gördüm” gibi cümlelerle karşılaştıkları durumu özetliyorlar.

tarihi-carsi-esnafini-kaybediyor

Hamza Özçelik / Hasan Dersan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.