TMO 8,7 milyon ton hububat alımı yaptı
Güldal, Yozgat'ta TMO ofislerini ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bu yıl bereketli bir hububat sezonu geçirdiklerini söyleyen, bu yıl 21 milyon tonun üzerinde buğday, 8,5 milyon tonun üzerinde de arpa rekoltesi beklediklerini söyledi.
Güldal, “Belki de bunun üzerinde bir rekolte olma ihtimali de var. Türkiye genelinde baktığımızda yüzde 80 oranında hasadımız bitmiş durumda. Yüksek yerlerde devam eden hasatları da 15 gün içinde tamamlayacağımızı tahmin ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak haziran ayının başından beri yoğun bir alım kampanyası yürütüyoruz. Temmuz ayında çok ciddi bir alım gerçekleştirdik ve bu yoğunluk devam ediyor. Baktığımızda şu anda 8,7 milyon tonluk bir alım gerçekleştirdik. Günlük 150-200 bin ton arasında ürün TMO’ya arz ediliyor ve biz bunu alabiliyoruz. Bunun maddi karşılığı da günlük 1 milyar 600 milyon TL, üreticilerimize de 30 gün içerisinde bedellerini ödüyoruz." dedi.
Bundan sonraki süreçte de hazırlıkla devam edeceklerini ifade eden Güldal, "10 milyon ton üzerinde açık yığın sahası da dahil olmak üzere kiraladığımız depolar ve lisans depolarının boş kapasiteleri dahil olmak üzere ve TMO'nun kendi depolarıyla 10 milyon ton üzerinde bir ürünü alabilecek kapasitemizi hazırlamış durumdayız. Daha da fazla gelirse ona da tedbirimiz vardır. Bu konuda TMO'nun herhangi bir depo, personel, finans noktasında bir sıkıntısı, bir eksikliği söz konusu değildir. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne arz edilen tüm ürünler buğday da, arpa da, kalite kriterlerimize uygun olanlar son ürün gelene kadar iş yerlerimiz açık olacak ve alıma devam edeceğiz." diye konuştu.
Buğday olarak müstahsil makbuzu veya belgesi alınmak kaydıyla kime satılırsa satılsın bin TL buğdayda, 500 TL de arpada hububat destekleme priminin Bakanlık tarafından ödeneceğini hatırlatan Güldal, "Bu standart dışı buğday için de geçerlidir. Yani kriterlerine girmese bile piyasaya 5 ila 6,5 bin lira aralığında kalitesine göre standart dışı satılan buğdaylara da bin TL destekleme Bakanlığımız tarafından ödenecektir. Bu demektir ki 6 bin liraya satılan bir standart dışı buğday 7 bin TL'lik bir karşılığı olacaktır. Buradaki üreticilerimizin yeterli bilgi sahibi olmadıklarını gördüm. Buradan ifade ediyorum, tüm buğday gruplarında belgesi alınmak kaydıyla bin TL ile 500 yüz TL hububat üretim desteği verilecektir." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.