Türkiye’nin bir numarası yine Irak oldu

Türkiye’nin bir numarası yine Irak oldu

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Türkiye tarım, gıda ve içecek sektörü 2024 Ocak-Haziran döneminde 3,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi. İlk sırada Irak var.

AMİDA HABER - Sektörlerin ihracatı ilk 6 ayda yüzde 5,64 artışla 12,3 milyar dolardan, 12,9 milyar dolara yükseldi. İthalat ise söz konusu dönemde yüzde 21,8 azalışla 12,4 milyar dolardan, 9,7 milyar dolara geriledi. Tarım, gıda ve içecek sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında 1,6 milyar dolarlık ihracatla Irak yer alırken, en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında 1,8 milyar dolarla Rusya yer aldı.

Şekerli ürünler ilk sırada

dis-ticaret.jpg

Yılın ilk 6 aylık döneminde şeker ve şekerli mamuller sektörü 1,4 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan sektör oldu. En çok ithalat ise 2,8 milyar dolarla hayvan yemi sektöründen geldi. 2024 yılının ilk yarısında ihracatta öne çıkan ürünler sıralamasında ise yüzde 48,6 artışla 678 milyon dolarlık ihracat yapılan fındık içi ilk sırada yer aldı. Yılın ilk yarısında en çok ithalatı gerçekleştirilen ürün ise 992 milyon dolar ile soya fasulyesi oldu.

İhracat arttı

dis-ticaret-anlasma.jpg

Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektörü, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 5,64 artırarak 12,3 milyar dolardan, 12,9 milyar dolara çıkardı. Söz konusu dönemde yapılan ithalat ise yüzde 21,8 düşüşle 12,4 milyar dolardan, 9,7 milyar dolara geriledi. Böylece yılın ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 3,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.