Uzmanı açıkladı: Doların neden yükseldiği belli oldu

Uzmanı açıkladı: Doların neden yükseldiği belli oldu
Uzun bir aradan sonra bayram öncesi Türk lirası karşısında yükselmeye başlayan dolar kurunun neden arttığı belli olmaya başladı.

AMİDA HABER - İktisatçı Mahfi Eğilmez, bayram öncesinde yükselişe geçen dolar kurunun neden arttığını anlatarak, “Bayramdan birkaç gün önce Citibank, yatırımcılara verdiği Türkiye’ye yatırım tavsiyesini kaldırdı. Bu gelişmeyle birlikte TL varlıklardan yavaş da olsa bir çıkış başladı ve kur da hafif hafif yükselmeye yöneldi” dedi.

Erdoğan’ın faizle ilgili sözleri kuru yukarı çekti

Eeğilmez kendi blogunda paylaştığı yazısında, dolar kurunun yükselmesine sebep olan ikinci nedeni de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz ile ilgili sözlerine atıfta bulunurak şu şekilde değerlendirdi:

“Cumartesi günü de Cumhurbaşkanı, bir soru üzerine şöyle bir cümle kurdu: “Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız.” Bu sözler piyasada sonbaharda faiz indirimine gidileceği şeklinde anlaşıldı. Çünkü daha önce enflasyonun nedeninin faiz olarak gösterilmesi söz konusu olmuş ve faiz indirimlerine gidilmişti. Kurun yukarıya gitmesinin ardındaki ikinci neden budur.”

2024/06/10/euro-dolar.jpg

‘Yapısal reformlara ihtiyaç var’

Yazısının devamında şu ifadeleri kullandı: “Enflasyon sorunu bugün geldiğimiz aşamada ne yazık ki tek başına faizle hatta onu da kapsayan ekonomik önlemlerle çözülebilir bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Bu sorunun çözümü geleceğe ilişkin olumlu beklentiler yaratabilmekte. Türkiye, 2001 krizinden sonra, yüksek enflasyon sorununu geleceğe ilişkin olumlu beklentiler yaratarak çözmüştü. Çözüm bu şekilde gelince büyüme de olumsuz etkilenmemişti. O dönemde beklentileri düzeltmek için yapılan şeyler bankacılık reformu, kamu mali disiplininin sağlanması (bütçe açığının düşürülmesi), AB ile tam üyelik müzakeresine girilmesiydi. Bugün, çok daha kapsamlı yapısal reformlara o günkünden çok daha fazla ihtiyaç var. Ne kadar gecikirsek o kadar fazla faiz öderiz.” (Haber Merkezi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.