VİDEO- DESOB uyardı: Kayıt dışı artabilir

VİDEO- DESOB uyardı: Kayıt dışı artabilir
Asgari ücrete yapılan yüzde 70’lik zam, önümüzdeki günlerde maaşlara yansıyacak. Asgari ücretin yükünü omuzlayan küçük esnaf özellikle hizmet sektöründe kayıt dışı çalıştırmanın artmasından endişe ediliyor.

AMİDA HABER- Hükümetin yaptığı yüzde 70’lik zamla, asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya yükseldi. Bir işçinin işverene maliyeti SGK primi ile birlikte 13 bin lira bandına yükseldi. Diyarbakır’da SGK prim desteği, vergi indirimi alamayan küçük esnaf endişeli.

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, mevcut enflasyonda 8 bin 500 liranın çalışan için az olduğunu, ancak işveren için ciddi bir maliyet olduğunu söyledi. SGK primlerinin 3 bin 500 liraya yükseldiğini belirten Ebedinoğlu, “Esnaf ve sanatkarın tedbirini aldıktan sonra zam yapılmalıydı, bu zam işverenin sırtına yüklendi. Oysa devlet elini taşın altına koymalıydı” dedi.

‘Kayıt dışı artacak’

diyarbakir-alican-ebedinoglu-001.jpg

Küçük esnafın, ağırlığı hizmet sektöründe olmak üzere Diyarbakır’da 100 bine yakın kişiyi istihdam ettiğini belirten Ebedinoğlu, işletmelere destek talebinde bulundu. Bağkur prim desteği, çalışanın sigortasının yüzde 50’ninin devlet tarafından ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Ebedinoğlu şunları söyledi: “Vergilerde yüzde 50’lik indirim yapılması gerekiyor. Bir işçinin işverene maliyeti 13 bin liraya çıkmış. Böyle devam ederse, işçi çıkarmalar başlayacak. İşveren işçiyi günübirlik yevmiye ile çalıştırmak zorunda kalacak. Kayıt dışı yüzde 50 artacaktır. Yani, işverene destek olmazsa, kayıt dışı yüzde 50 artar.”

‘Sanayiciyi daha az etkileyecek’

Diyarbakır’da 14 bin kişiye istihdam sağlayan Organize Sanayi Bölgesi’nin Başkanı Mustafa Fidan, devletin verdiği desteklerden ötürü, daha iyimser. Fidan, 6’ıncı Teşvik Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır’da sanayicilerin teşvik indirimlerinden faydalandığını söyledi. Fidan, şunları söyledi: “6’ıncı Teşvik Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır OSB’de yatırımın tamamının KDV’sini devletten geri alabiliyorsunuz. Kurumlar Vergisi’nden, bazı vergilerden muaf tutuluyorsunuz. Devlet bankalarının verdiği yatırım teşvik kredileri var. Onun da 7 puanını devlet size geri veriyor. Uzun vadeli kredi veriyor. Bir işçinin SGK’sı 3 bin 500 lira, teşvik belgesi var ise, 150-200 lira bandına kadar düşüyor.”

dsc-5113.jpg

‘Maliyetler düşerse sıkıntı olmaz’

Enerjide artan maliyetlere dikkat çeken Mustafa Fidan, artan asgari ücretin sanayiciyi etkilememesi için olması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Enerjide maliyetler her geçen gün artıyor. Eğer bu maliyetlerin tamamını işverenler ürünlere yansıtabilirse, satışlar da iyi giderse, sıkıntı olmaz. Eğer ürünlere yansıtamazsak, sıkıntı çıkar. Geçim şartlarına baktığımızda asgari ücret az. İşçiler parayı cebine koymadan, gıda ve marketlerde zamlar yapıldı. Demek ki alınan asgari ücretin bir faydası olmadı.” (İlyas AKENGİN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.