VİDEO- İş insanı Tanrıkulu: Avrupa, Afrika’da zorda, bunu fırsata çevirelim

VİDEO- İş insanı Tanrıkulu: Avrupa, Afrika’da zorda, bunu fırsata çevirelim
Diyarbakırlı iş insanı Abdurrahman Tanrıkulu, Avrupa’nın Afrika’daki pazarının sıkıntıda olduğuna dikkat çekerek, “Bunun Türkiye tarafından fırsata çevrilmesi lazım. İş insanlarının desteklenmesi gerekiyor” dedi.

AMİDA HABER- Enerji ve enerji ürünlerinin Ortadoğu ve Afrika pazarına ihraç eden firmanın sahibi Abdurrahman Tanrıkulu, 2022 yılında yaşanan sıkıntıları Amida Haber’e değerlendirdi. Koronavirüs salgını ile başlayan sürecin dünyanın dengesini bozduğunu belirten Tanrıkulu, sonrasında gelişen Rusya-Ukrayna savaşı ile dünyadaki talep azlığının tavan yaptığını söyledi. 2022 yılındaki ihracat sözleşmelerini 2021 yılında yaptıklarını, 2023 yılını da geçen yıl yaptıklarını belirten Tanrıkulu, “Talepte bir azalma söz konusu. Avrupa aynı sıkıntı içerisinde. Özellikle Rusya savaşından sonra ciddi sıkıntı var” dedi.

‘Talep yüzde 30-40 azaldı’

Enerji ve işçi maliyetlerinin arttığına işaret eden Tanrıkulu, “Türkiye’de enflasyon malum ortada. Bugün Avrupa da Türkiye de rahat değil. İşçilik ve finans ihracat için çok önemli. 2022 yılında çok ciddi bir sorun yaşamadık. 2023 yılında taleplerin ciddi bir şekilde düştüğünü söyleyebilirim. Bu yıl, yüzde 30-40 oranında bir düşüş bekliyoruz. Bizim sektörün sorunları ya da riskleri dünyada aynı. Bu anlamda bir tedirginliğimiz yok. Türkiye’de bizi etkileyecek olan finans ve işçilik. Finansa erişim konusunda ciddi zorluklar çekiyoruz” dedi.

tanrikulu.jpg

‘Krizi fırsata çevirsin’

Hükümetin finansa erişimin önündeki sıkıntıları çözmesi durumunda, Türkiye’nin, Avrupa için sıkıntıda olan Afrika pazarına gireceğini belirten Tanrıkulu, şunları söyledi: ‘Avrupa’daki krizden kaynaklı ciddi sıkıntı var. Tekstilde talep azlığından dolayı ciddi sorunlar var. Avrupa’nın, Afrika bölgesindeki pazarı sıkıntıda. Bunun Türkiye tarafından fırsata çevirmesi lazım. İş insanlarının faiz ve finans konusunda desteklenmesi lazım. İnsanların rahat ulaşabileceği finansa erişim sorunu çözülürse ihracatı büyütebiliriz. 2023 yılının dünya ve ülkemiz açısından zor bir yıl olacağını öngörüyoruz. Her zor dönemde fırsatlarda doğar. İş insanları yeteri kadar desteklenirse bu kriz Türkiye için fırsata dönüşebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.