Zam sınırı kalkıyor: Ev sahipleri ve kiracıların gözü 1 Temmuz’da!

Zam sınırı kalkıyor: Ev sahipleri ve kiracıların gözü 1 Temmuz’da!
Ev sahibi ile kiracıları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Konutlardaki yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz’da kalkıyor. Peki yeni dönemde kira fiyatları nasıl belirlenecek? Detaylar haberimizde.

AMİDA HABER- Son iki yıldır artan enflasyonla birlikte fahiş artışa geçen ev kiraları ev sahipleri ve kiracılar arasında yoğun tartışma ve kavgalara sebep oluyor. Fahiş bir şekilde artan kiralar, kiracı ve ev sahipleri arasında kan dökülmesine sebep oluyor. Geçtiğimiz yılda iki taraf arasında çıkan kavgalarda en az 11 kişi öldü.

kira.jpg

Yüzde 25 zam sınırı kalkıyor

1 Temmuz itibarıyla konut kiralarındaki %25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kiracılar ve ev sahipleri için yeni bir dönem başlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasa dinamiklerine müdahale etmenin doğru olmadığını ve fiyatların arz-talep dengesiyle şekillenmesi gerektiğini vurgulaması, zam sınırının kaldırılacağına işaret ediyor.

Ev sahipleri zam yapacak mı?

Zam sınırının kalkması durumunda ev sahiplerinin keyfi zam yapma hakkının olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, kiracıların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında zam yaparak yasal yükümlülüklerini yerine getirebileceklerini ifade ediyor. Bu durum, ev sahiplerinin kiracılardan TÜFE oranı dışında zam talep edemeyecekleri anlamına geliyor.

kira1.jpg

Kiracılar kabul etmek zorunda kalacak

Kiracılar, kira sözleşmelerini yenileme dönemlerinde, TÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre zam yapabilecekler. Ev sahipleri ise, kiracıların yaptığı zamları kabul etmek zorunda kalacaklar. Ancak kiracılar, beş yıllık süreyi doldurmadıysa ve mevcut uygulama devam etmiyorsa, TÜFE oranında zam yaparak yasal yükümlülüklerini yerine getirebilecekler.

Piyasa şartlarına uygun kira artışı

Kiracılar, kira artışlarının makul sınırlar içinde kalmasını sağlamak için TÜFE’ye bağlı kalacaklar. Ev sahipleri ise, piyasa koşullarına uygun kira artışları yapabilecekler, ancak yasal sınırlamalar çerçevesinde hareket etmek zorunda kalacaklar.

TÜFE oranında zam yapılacak

Bu değişiklikler, hem kiracıların hem de ev sahiplerinin haklarını koruyan yasal çerçeveye dayanıyor. Kiracılar beş yıllık süreyi doldurmadıysa ve mevcut uygulama devam etmiyorsa, TÜFE oranında zam yaparak yasal yükümlülüklerini yerine getirebilecekler.

(Kaynak: Sanayi gazetesi)

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum