Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Burhan Bulut, ürün dönemi sezonu olduğundan oluşabilecek hastalık gruplarına karşı dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında önemli bilgiler aktardı.

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?

Hububat alanındaki ürünlerinin zarar görmemesi ve verim kaybı yaşamamaları için çiftçilere uyarılarda bulunan Bulut, hastalık gruplarına karşı mücadelede sürekli gözetim ve ilaçlamanın yapılması gerektiğini belirtti.

Hububat alanında en belirgin görülen 4 çeşit hastalık grupları şu şekildedir:

Septorya hastalığı: Kül rengi lekelerin merkezinden gelişir. Bu lekelerin genişlemesi ve birleşmesi sonucunda yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Daha sonra lekeler üzerinde küçük siyah noktalar şeklinde piknitler görülür. Bu hastalık “benekli yaprak lekesi” olarak da bilinmektedir.

Sarı pas: Ürünlerde en erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığından “Çizgi pası” da denilir.

Yaprak biti: Bitki özsuyunu emerek beslenirler. Özsu kaybı nedeniyle genç sürgünler ve yapraklar solar, giderek kurumalar olur ve ürün yaprakları gelişemez. Artıkları şekerli veya balımsı yapıdadır.

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?

Kahverengi pas: Genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle "Yaprak pası" olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir. Hastalığın ilerlemesi ile püstüller üzerindeki epidermis parçalanır, ancak bu durum kara pas’taki kadar belirgin değildir

Bu sene Mardin genelinde yağışların olumlu yönde olduğunu ve çok güzel bereketli ürünlerin oluştuğunu ifade eden Bulut, yağışlarla beraber ürünlerde hastalıkların da oluştuğunu aktardı.

Bulut, “Mardin genelinde bu sene yağışlar çok güzel geçti. Çok bereketli bir yıl geçirdik. Yağışlar ara ara yağıyordu. Ancak yağışlarla beraber da bu yıl hastalık ve zararlıların biraz daha çok görülmeye başladı. Dolayısıyla çiftçilerimize bu konuda gereken tedbirleri almaları noktasında ilaçlama tavsiyesinde bulunduk.” dedi.

Bulunan hastalık grupları hakkında bilgi veren Bulut, “Özellikle hububat alanında Ürünlerde hastalık grupları oldukça çeşitlidir. Bu dönemde özellikle septorya yaprak lekesi, sarı pas, kahverengi pas ve yaprak bitleri hastalıkları daha çok görülmektedir. En çok hububat alanlarında olan buğday ve arpada daha çok görülüyor. Bu dönemde arazi kontrollerimiz sürekli devam ettiğinden hastalıklarla baş edebilmek adına çiftçilerimize gerekli bilgiyi aktarıyoruz. O üründe hastalığın olup olmadığını, hastalık başlangıç ve belirtilerinin olup olmadığını kontrol edip çiftçilerimize gerekli adımların atılması hususunda uyarıyoruz.” şeklinde ifade etti.

Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?

“Hastalık gurupları verimi yüzde 10 ila yüzde 70 arasında etkiler”

Bulut, oluşan hastalıkların ürünlerin verimliliği noktasında yüzde 10 ila 70 arasında düşürebileceğini belirterek, “Genel olarak hububat ürünlerinde en çok zarar veren hastalık çeşidi septorya yaprak lekesidir. Bununla beraber ileri derecede yol kat etmiş sarı pas ve kahverengi pası de hububat alanlarını kurutmaya çok meyillidir. Yaprak bitleri de yaprakların öz suyunu emerek yaprakları kurutma noktasına getirir. Bu hastalık gurupları verimi yüzde 10 ila yüzde 70 arasında etkiler. İlaçlama noktasında da çiftçilerimiz resmi ilaç bayilerine giderek oradan ilaçlarını temin etmelidirler. Bu yıl Allah’ın izniyle ürünlerimiz bereketli olacak ve güzel bir sezon geçireceğiz inşallah. Tüm çiftçilerimize de bereketli bir sezon diliyoruz.” şeklinde kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.