YÖK ’e Kürdoloji tepkisi; Türkiye'nin gerçeğini yok sayamazsınız!

YÖK ’e Kürdoloji tepkisi;  Türkiye'nin gerçeğini yok sayamazsınız!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Dicle Üniversitesi’nde 2012 yılında açılan Kürdoloji bölümüne bu yıl da kadro verilmedi. Üniversitenin Kürdoloji bölümünde bu yıl da Kürtçe lisans bölümü açılamayacak. Bu duruma tepki gösteren yazar ve siyasetçi Devran Sinanoğlu, “YÖK, kadro açmayarak, kontenjan vermeyerek bir halkın konuştuğu dili ortadan kaldıramaz, kısıtlayamaz. YÖK'ün biran önce açmış olduğu bölüm ile ilgili gereken atamaları ve kontenjanı vermesini bekliyoruz” dedi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, bu yıl farklı bölüm ve branşlarda 40 öğretim üyesi ve 28 öğretim elemanı olmak üzere 68 kadro alacak.

Son başvuru tarihi 15 Ocak 2024 olarak belirlendi. Ancak üniversitenin 2012’de açılan Kürdoloji bölümüne bu yıl da kadro verilmedi. Bu şekilde üniversitenin Kürdoloji bölümünde bu yıl da Kürtçe lisans bölümü açılamayacak.

Rektör ve bölüm başkanı istiyor YÖK görmezden geliyor

Diyarbakır gibi 40 bin yükseköğrenim öğrencisinin eğitim gördüğü merkezi bir bölgede Sosyal Bilimler Enstitüsü altında Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora programları bulunan Dicle Üniversitesi’nde ihtiyaç olduğu halde, hem rektörün hem de Kürdoloji bölüm başkanı tarafından talep edilmesine rağmen Kürtçe lisans bölümünün açılması için gerekli atamalar YÖK tarafından yapılmıyor.

‘YÖK gerekli atamaları yapmıyor’

Üniversitede hâlihazırda Kürdoloji bölümünde sadece tezli lisans ve Kürtçe doktora yapılabiliyor. Kürtçe akademisyen atanmadığı için de master ve doktora derslerine ilahiyat, hukuk ve iktisat bölümlerinden akademisyenler Kürtçe derslere giriyor.

yok-e-kurdoloji-tepkisi-turkiyenin-gercegini-yok-sayamazsiniz

‘Kürtçe, Türkiye'nin gerçeğidir, ülkemizin zenginliklerindendir’

Bu duruma tepki gösteren yazar ve siyasetçi Devran Sinanoğlu, “Dicle Üniversitesinde, 40 bin'e yakın öğrencinin eğitim gördüğü merkezi bir bölgede Sosyal Bilimler Enstitüsü altında Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora programları bulunan Dicle Üniversitesi’nde Kürtçe lisans bölümünün açılması için gerekli atamalar YÖK tarafından yapılmıyor” dedi.

Kürtçe’nin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Sinanoğlu, “Dicle Üniversitesinde Kürdoloji bölümü var, bölüm başkanı dışında akademisyen yok. Bölümü açtınız devamını da getirin.

Kürtçe konuşan milyonlarca insan var. Kürtçe, Türkiye'nin gerçeğidir, ülkemizin zenginliklerindendir. Kitapları, eserleri Kürtçeye çevrilen, Kürtçe yazılan, okunan milyonlarca eser var. Devletimizin açtığı Kürtçe televizyon kanalı var.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin (Kayyum) Doğunun Kanatları Projesi kapsamında, Molla Cezeri’nin,  Faki-yi Teyran'ın ve Ahmed-i Hani’nin eserlerini Kürtçe ve Türkçe birlikte yayınladı. Birçok insan bu eserlerden istifade etti” diye konuştu.

‘YÖK bir halkın dilini yok sayamaz’

YÖK ’ün ülkenin bu gerçeğini görmezden gelemeyeceğinin altını çizen yazar ve siyasetçi Devran Sinanoğlu, “YÖK, kadro açmayarak, kontenjan vermeyerek bir halkın konuştuğu dili ortadan kaldıramaz,  kısıtlayamaz. YÖK 'ün biran önce açmış olduğu bölüm ile ilgili gereken atamaları ve kontenjanı vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.