Araştırmacı Girasun Demirtaş kararını değerlendirdi: Kürt seçmenin motivasyonu tahrip olacak
AMİDA HABER- Başak Demirtaş’ın DEM Parti İstanbul adaylığından “parti kurulları ile uzlaşarak” çekilmesinin kamuoyunda yarattığı tartışma sürüyor. Başak Demirtaş kendi isteği ile mi çekildi, çekilmek zorunda mı bırakıldı, DEM Parti bundan sonraki süreci nasıl yönetecek? Başak Demirtaş’ı isteyen seçmenin tavrı ne olacak? Bu soruları merkezi Diyarbakır’da bulunan ve Kürt seçmenin nabzını tutan Rawest Araştırma’nın Direktörü Roj Girasun’a sorduk.
Başak Demirtaş’ın İstanbul’da aday olmadığı tabloda ne öngörüyorsunuz?
Başak Demirtaş aday olsaydı İmamoğlu’na DEM Parti’sinden gidebilecek oylar lehine olacaktı. Başak Demirtaş'ın aday olmamasının İmamoğlu açısından olumlu tarafı DEM Parti’den kendisine gelebilecek oylar artacak. Ama DEM Parti’nin adayı kim olacak? Şu an bu belirsiz. Bununla beraber aday kim olursa olsun, bu saatten sonra zayıf bir aday görüntüsü sergilenecek. Çünkü kamuoyunun en çok talep ettiği, bizim araştırmalarda da görünen Başak Demirtaş idi. Bir de şöyle bir handikap var artık; DEM Parti açısından çıkardığı aday zayıf bir aday görüntüsü verebilir. Bu da DEM Parti seçmeninin bir kısmının daha Ekrem İmamoğlu’na oy vermesine sebebiyet verebilir. DEM Parti’nin seçmeninin sandığa gitme motivasyonunun tahrip olacağı kanaatindeyim. Yani bu seçimde sandığa gitme motivasyonunu düşürebilir.
Başak Hanım’ın geri çekilme nedeni hükümetle yapılan görüşmelerin sekteye uğraması olabilir mi?
Böyle bir şey var mı yok mu bilmiyorum. Bu konuda bir yorum yapmam çok sağlıklı olmaz. Ama söyleyebileceğim şey şu, Başak Demirtaş bu adaylığı gidip parti kurulları ile konuşup açıklamadı. Yani kamuoyuna açıkladı. Bunu, kamuoyunun tartışacağı bir açıklamaya çevirdi. O yüzden adaylıktan çekilmesinin kamuoyu önünde yapılmaması, DEM Parti ile uzlaşarak bu karara vardığını söylemesi soru işareti yaratıyor. Tabanla bir iletişim kopukluğu oluşur. DEM Parti’nin bunu izah etmesi gerekiyor. Yoksa soru işaretleri artacaktır.
Bu tabana nasıl yansıyacak?
Bir defa partinin tabanı aday çıkarılmasını istiyordu. İkincisi, kim aday olsun diye soru sorduğumuz zaman Başak Demirtaş ismi ortaya çıkıyordu. Şimdi partinin gövdesinden, yani tabanından bahsediyoruz. Gövdesinden kopuk bir siyasi parti görüntüsü DEM Parti’ye zarar verir. Bu ne ölçüde olur, ne oranda olur, sonrasında bu süreci yönetebilme becerilerine bağlı. Yani beraber bir görüntü mü verecekler yoksa küskün ve buruk bir tablo mu ortaya çıkacak? Bunu ilerleyen süreçlerde göreceğiz.
DEM Parti İstanbul’da bir aday çıkaracağını açıkladı. Aday çıkaracaksa neden tercihi Başak Demirtaş değil?
Bunun iki sebebi olabilir; güçlü bir aday çıkarıp İmamoğlu’na kaybettirmek istemiyor olabilir. İkincisi, DEM Parti güçlü bir aday çıkarmak istemesine rağmen, Başak Demirtaş’ı tercih etmiyorsa, bunun daha çok DEM Parti içerisindeki dengelerle izah edebiliriz. DEM Parti ile Demirtaş arasındaki bir gerilim ile yorumlayabiliriz. Siyasi olarak bir kafa karışıklığının da olduğunu düşünüyorum. Yeni dönemde nasıl konumlanacağı ile alakalı bir tartışma. Başak Demirtaş da bu tartışmada bir yere tekabül ediyor. Biz, iktidara kaybettirme muhalefetle beraber hareket etmeye devam mı edelim, yoksa denge unsuru haline mi gelelim? Böyle bir tartışma var. Bu konuda kafa karışıklığı var. 2019’da net bir karar vardı, o yüzden her yerde CHP adayları desteklendi.
DEM Parti seçmeni 2019 ve 2023 motivasyonu ile CHP’yi destekler mi?
2019 seçimlerinin ve 14 Mayıs 2023 seçimlerinin motivasyonuyla DEM Partililer gidip CHP’yi desteklemez. Sadece bunu DEM Partili seçmenlerle sınırlandırmamak lazım. Aynı zamanda geçmiş dönemde AK Parti'ye, CHP'ye oy vermiş Kürt seçmenlerde de İmamoğlu'na oy verme motivasyonu, muhalefeti destekleme motivasyonu eskisi gibi güçlü değil. DEM Parti’nin güçlü bir adayla, kendi logosuyla Türkiye'nin yarısından fazlasında oyunu aldığı illerde seçimlere girmemesi kendi seçmenleriyle arasında bir kopukluk yaratır. Çünkü zaten bu siyasi parti bir kimlik aşınması ile karşı karşıya. Bu kimlik aşınması zaman içerisinde bir kimlik kaybına alan açabilir. Eğer Başak Demirtaş aday gösterilmedi ise, bundan sonra iki tane soru var. Birincisi aday göstermeme kararı sonuna kadar devam edecek mi? İkincisi güçlü bir aday çıkaracak mı?
Aday çıkaracağını deklere etti. O zaman geriye tek soru kalıyor. Nasıl bir aday çıkaracak?
Güçlü bir aday çıkarılırsa, Başak Demirtaş niye aday yapılmadı diye sorulacak. Zayıf bir aday çıkarılırsa da, İmamoğlu'na neden bu kadar alan açılıyor diye kamuoyunda, seçmenler arasında bir tartışma başlayacak. DEM Parti, bu tartışmalarla muhatap olacak.
Başak Demirtaş’ın aday gösterilmemesi bölgedeki DEM Partili Kürt seçmeni nasıl etkiler?
Tablo değişmez. Bazı küçük ilçeler var. Buralarda farklılıklar olabilir. Örneğin Ağrı’yı DEM alabilir, Kars’ı kaybedebilir, gibi. Ama bunların çok büyük siyasal anlamları olduğu kanaatinde değilim. Zaten üç aşağı beş yukarı 2019'daki tablo devam edecek. Seçmen taşıma iddiaları var, bunlar ciddi iddialar. Küçük il ve ilçelerde seçim sonuçlarına etki edecek nitelikte büyüklükte iddialar. Bunların araştırılması gerekiyor. (Gönül Morkoç)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.