Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ‘Kürtçe’ açılımı

Atatürkçü Düşünce Derneği’nden ‘Kürtçe’ açılımı

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Diyarbakır’da düzenlenen “Cumhuriyet ve Demokrasi” gecesinde açılış konuşması Kürtçe-Türkçe yapıldı. Kürtçe şarkılar çalındı.

AMİDA HABER- Atatürkçü Düşünce Derneği ve Sosyal Demokrasi Derneği, Cumhuriyetin 99’uncu yılı nedeniyle Diyarbakır’da “Cumhuriyet ve Demokrasi Gecesi” düzenledi. Geceye, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da katıldı.

Kürtçe konuşma

Gecede konuklar Kürtçe ve Türkçe olarak selamlandı. Gecede konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği üst kurul üyesi Avukat Sertaç Eke, 6'lı masanın genişlemesi gerektiğini söyledi. Kürt meselesinin “eşit yurttaşlık” temelinde çözülmesi gerektiğini belirten Eke, “Cumhuriyet katılımcı ve müzakereci demokrasi anlayışı ile güçlenmelidir. Eşit yurttaşlık hukuku hakim olmalıdır. Bu cumhuriyet teklik üzerinden birliği değil; farklılıklar üzerinden saygıyı ve bütünlüğü esas almalıdır. Cumhuriyet yeni bir yüzyıla girerken bugün ülkenin en önemli ve en yıkıcı sorunu ne yazık ki halen Kürt meselesidir. Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl bir yolla, tüm hakların güvence altına alınarak çözülmesi gerektiği kanaatindeyiz.

‘Kutuplaşmaya son vermeliyiz’

Bir birinden farklı din inanç etnik kimliklere sahip olmamız bizi ortak bir siyasi kimlikte birleşmekten alıkoymamalıdır. Sorunlarımızı konuşarak, müzakere ederek aşmalıyız, toplumda var olan kutuplaşmaya son vermeliyiz. Ülkemizin hiçbir sorununu çatışma ve şiddet yoluyla çözülemez. Müzakere ederek, diyalog yoluyla, konuşarak, tartışarak bütün sorunlarımızı çözebiliriz” dedi.

ataturk-dusunce.jpg

‘Diyarbakır'da iktidar ateşi gördüm'

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise, Diyarbakır'da iktidar ateşi gördüklerini belirterek, “Kürt meselesi hepimizin meselesidir. Bu sorunun barış ve demokrasi ile çözülmesi gerekir" dedi.

ADD’nin “Demokrasi ve Cumhuriyet” gecesinde İzmir Marşı, Tarkan’ın “Geççek” şarkısının yanı sıra Kürtçe şarkıların da çalması dikkat çekti. Benzer etkinliklerin önceki yıllarda da yapıldığı öğrenildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.