Deprem uzmanı Naci Görür’den Diyarbakır uyarısı

Deprem uzmanı Naci Görür’den Diyarbakır uyarısı
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, TBMM’de Diyarbakır’a ilişkin çok önemli bir açıklama yaptı.

AMİDA HABER- Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Ak Parti Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Komisyona, Bilim Akademisi Üyesi, Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de çevrim içi olarak sunum yaptı. Prof. Dr. Görür, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ve bugünkü depremlerin mekanizmasının 13 milyon sene önce oluştuğunu aktardı.

Dirençli yerleşim yerleri oluşturulmalı

Depremin engellenemez bir afet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Görür, depreme dirençli yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Görür, komisyonun da bu konu üzerinde durması gerektiğini, bunun bir numaralı konu olduğunu belirtti.

‘Antakya’dan Diyarbakır’a kadar yerleşim yeri yok’

Deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili uyarıda bulunan Prof. Dr. Görür, depremde hasar gören illerde, diğer illerden farklı bir yapılaşmaya gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Görür şöyle devam etti, “Antakya’dan Diyarbakır’a kadar olan kuşak içerisinde doğru dürüst yerleşime uygun alan bulamazsınız. Yerleşime uygunluk fikrinden vazgeçmek lazım. Çünkü bu bölgenin tümü aktif fay hatlarıyla kaplı. Bu bölgeyi diğer bölgelerden farklı düşünmeniz lazım. Burayı yeniden inşa edecekseniz; çok özel inşaat, mimari, müteahhitlik yolları kullanacaksınız. Burayı bir an önce bitirelim derseniz; buraları deprem dirençli hale getiremezsiniz. O bölgede de inşaat metrekaresi aynı olmaz. Başka bölgede 10 bin liraysa burada 25-30 bin lirayı harcamayı da göz önüne almak lazım” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.