‘Dicle’ye büyük ihanet’ manşetimiz meclis gündeminde
AMİDA HABER- Etrafındaki Hevsel Bahçeleri UNESCO’nun koruması altında bulunan Dicle Nehri yatağında DSİ ekiplerinin kum çıkarması meclis gündemine taşındı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren Amida Haber’in gündeme getirdiği sorunu meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Eren, DSİ ekipleri tarafından nehir yatağında yapılan kum çıkarma işleminin kabul edilemez olduğunu söyledi.
‘Canlılara zarar veriyorlar’
Eren şunları dile getirdi, “Dicle Nehri binlerce tür balık ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Buradaki canlılar yıllardır uyum içinde yaşamaktalar. Dicle Nehri’ni koruması gereken bir kurumun (DSİ) tüm bu gerçekliklerin farkında olmasına rağmen kontrolsüz bir biçimde nehir yataklarından kum ve çakılların iş makinalarıyla çıkartılmasına onay vermesi kabul edilemez ve doğaya ve canlı türlerine geri dönülemez zararlar vermektedir” şeklinde konuştu.
‘Dicle Nehri ve Hevsel dünya mirasıdır’
Tarihi on gözlü köprü ile Hevsel bahçeleri arasındaki bölgenin moloz yığınları ile dolduğunu ifade eden Eren, “Diyarbakır’ın tarihi surları ile birlikte, 2015 yılında Türkiye’nin 14’üncü miras alanı olarak Dünya Mirası Listesine eklenen Hevsel Bahçelerinin Dicle Nehri kıyısı, dökülen molozlar nedeniyle adeta çöplüğe dönüşmüştür. Yerel yönetimlerin yetersiz denetimi nedeniyle gece saatlerinde kamyonlardan dökülen molozlar çok sayıda hayvan ve kuş türüne ev sahipliği yapan bölgeyi, canlılar için barınma alanı olmaktan çıkarmaktadır. Dicle Nehri ve Hevsel bahçeleri Diyarbakır’ın en önemli miraslarıdır. Buralarda yapılacak her çalışma için çok ciddi hazırlıklar yapılmalı, uzmanların, meslek odalarının ve çevre örgütlerinin görüşleri esas alınmalıdır” dedi.
Eren, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şu soruları sordu:
Dicle Nehri’nin korunmasından sorumlu olan DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Dicle Nehri yataklarından kum ve çakıl çıkartılmasına izin verdiği doğru mudur? Dicle Nehri’nde canlı türlerini tehlikeye atan kum ve çakıl çıkartma işlemi bakanlığınız bilgisi dahilinde mi gerçekleşmektedir?
Onlarca balık ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Dicle Nehri yataklarından kum ve çakıl çıkartılmasının Dicle Nehri habitatına vereceği zararlar araştırılmış mıdır?
Dicle Nehri’nde yaratılan tahribata ilişkin bakanlık olarak bir soruşturma başlatacak mısınız?
Dicle Nehri’nden çıkartılan kum ve çakıllar nerede ve ne amaçla kullanılmaktadır?
Dünya Miras Listesi’de yer alan Hevsel Bahçelerinin Dicle Nehri kıyısına dökülen molozların çevrede yarattığı tahribata ilişkin neden önlem alınmamaktadır?
Dicle Nehri kıyılarında oluşan çöp ve molozların temizlenmesi için ne çalışmalar yapmaktasınız?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.