Diyarbakır Büyükşehir’den tartışmalı bir ihale daha!
AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 10 Ekim 2022 tarihinde kente 100 yeni M plakalı dolmuş hattının alımı için karar aldı. Dolmuşlar, Diyarbakır merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde hizmet verecek. M plakalı minibüs hatları, 2 milyon 800 bin lira karşılığında 29 yıllığına kiralanacak. İhale ise 1 Aralık Perşembe günü yapılacak.
Karara itiraz
Karara itiraz eden S.S 53 Nolu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi, yürütmenin durdurulması için Diyarbakır İdari Mahkemesi’ne başvurdu. Kooperatif başvurusunda, minibüs hattı alım kararının hukuka aykırı olmasını öne sürdü. Dava dilekçesinde taşınır ve taşınmaz malların 10 yıldan fazla kiraya verilemeyeceği belirtilerek, 29 yıllık kiralamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Kanundaki düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde 3 yıla kadar encümenin yetkili olduğu, 3 yıldan 10 yıla kadar ise meclisin yetkili olduğu, 10 yıldan daha uzun süre verilebilmesi içi Danıştayın görüşü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararının alınması gerektiği açıktır. Hem mevzuatta yer alan düzenleme hem de yukarıda yer verilen yüksek yargı kararları birlikte değerlendirildiğinde ihalede öngörülen 29 yıllık sürenin mevzuata aykırı olduğu açıkça anlaşılacaktır.”
Belediyenin işi değil
İhalenin şartname ve ilanda, “Diyarbakır Merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerine hizmet vermek üzere 29 yıl süre ile 16+1 kapasiteli 100 adet M plaka verilmesi” olarak tanımlandığına işaret eden dava dilekçesinde, belediyelerin plaka satışına ilişkin herhangi bir yetkisinin olmadığı belirtildi.
Adrese teslim
Yürütmenin durdurulması için verilen dilekçe, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis kararında, ihalenin belirlenen bölgede çalışan 4 kooperatif ile sınırlandırıldığı, bunun “adrese teslim ihale” anlamına geldiğine dikkat çekildi. Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Kararda açıkça her kooperatife 25’er plaka taksim edilmek sureti ile bu artışın yapılması öngörülmüştür. Yani 4 kooperatif ihaleye girecek, 25’er plaka alıp çıkacak. Soru şudur: İhaleye ne hacet?”
300 bin lira nereye gidecek?
Yürütmeyi durdurma talebinin yanı sıra ihale ile ilgili “rüşvet” iddiaları da ortalığı karıştırdı. İddiaya göre, tanesi 2 milyon 800 liraya satılan hatlar için ilgili kooperatifler 300 bin lira fazla para istedi. Aradaki 300 bin liralık farkın ne için istendiği, nereye aktarılacağı konusu netlik kazanmadığı için Perşembe günü yapılacak ihale ile ilgili tartışmalar da sürüyor.
Ulaşım Master Planı
Diyarbakır’da 2008 yılında hazırlanan Ulaşım Master Planı, aradan 14 yıl geçmesine rağmen uygulanmadı. Master Planı’nda şehir içi ulaşım yapan tüm araçların tek çatı altında toplanıp cihazlı sisteme geçilmesini öngörüyordu. Ancak, uygulanmadığı için minibüsler ücretle çalışırken, özel halk otobüsleri kartlı sistemle çalışıyor. Özel Halk Otobüsleri, kartlı sistemden dolayı çok sayıda ücretsiz yolcu almak zorunda kaldıklarını, minibüslerin haksız kazanç elde ettiğini öne sürüyor.
Araçlar yatıyor
Belediyenin yapacağı ihale ile yeni hat almasına tepki gösteren bazı özel halk otobüsü sürücüleri, “Bizim 10-15 aracımız, belediyenin 150 aracı yatıyor. Ulaşım Master Planı uygulansın. Eğer ihtiyaç varsa, yeni hatlar alınsın. Ancak plan uygulanmadan yapılacak ihale ve alınacak yeni hatlar haksız rekabete neden olur” dedi.
(Haber: Gönül Morkoç-İlyas Akengin)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.