Diyarbakır fotoğraf yarışmasının ödülü Niğde’ye

Diyarbakır fotoğraf yarışmasının ödülü Niğde’ye
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Diyarbakır 4 Mevsim Fotoğraf Yarışması”nda birinciliği Niğde’den bir fotoğraf aldı. Uluslararası başarısı olan Diyarbakırlı fotoğrafçıların jüriye dahil edilmemesi eleştiri konusu oldu.

AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Diyarbakır 4 Mevsim Fotoğraf Yarışması” sonuçlandı. Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) işbirliğiyle düzenlenen ve 30 Eylül 2022’de başvuruları sona eren yarışmaya 50 ilden 460 fotoğrafçı, 1601 eserle başvurdu. Diyarbakır’da toplanan jürinin değerlendirmesiyle büyük ödül ve dereceye giren fotoğraflar belirlendi.

Vali açıkladı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, jüri üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında kazananları açıkladı. Vali Su, “İki Gözüm 4 Mevsim’ fotoğraf yarışması ilimize dışarıdan veya ilimiz içinde olan sanatçıların, fotoğraf severlerin kendi fotoğraf makinesiyle veya cep telefonuyla çektiği fotoğrafları bu dijital platformumuza yüklediler ve çok değerli kişilerden oluşan jüri, bu fotoğraflar içinden zor da olsa bir seçimi gerçekleştirdi” dedi.

Birinci Niğde’den

Yarışmada Niğde’den yarışmaya katılan Fatih Yılmaz Hasbihal isimli çalışması ile birincilik ödülü alırken, İstanbul’dan katılan Kübra Soylu ikinci, Emrah Yıldız ise üçüncülük ödülünü aldı. Yarışmada birinciye 50 bin, ikinciye 30 bin, üçüncüye 20 bin nakdi ödül verilecek.

‘Dereceye girenler puanlama ile seçildi’

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Dr. Sefa Ulukan ise, “Diyarbakır İkiGözüm 4 Mevsim” ulusal fotoğraf yarışmasına 460 katılımcının 1601 fotoğrafla katıldığını belirtti. Jüride, kendisi ile birlikte Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) Başkanı RicardoBussi, TTürkiye’nin fotoğraf alanındaki ilk kadın profesörü Güler Ertan, Sille Sanat Sarayı yöneticisi Reha Bilir, Fotoğraf Sanatçısı Cengiz Karlıova, İzmir Fotoğraf Derneği Başkanı Seda Şengök ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ramazan Kızılkaya’nın yer aldığını kaydeden fotoğraf seçimini puanlama sistemi ile gerçekleştirdiklerini anlattı. Birinci aşamada 1600 fotoğrafı puanlama sistemiyle bir sıralama yapıldığını, en yüksek puanları alan 112 fotoğrafın ikinci ve üçüncü tura geçtiğini ifade etti. Dördüncü tura 41 fotoğrafın kaldığını açıklayan Ulukan, bunların içerisinde bir, iki ve üçüncüyü ile sergilenecek 30 fotoğrafı seçtiklerini belirtti.

Projenin içeriği değişti

İki Gözüm 4 Mevsim Fotoğraf Yarışması" önceki Vali döneminde başlatılan bir projeydi. Yarışmaya katılım şartı "https://ikigozumdiyarbakir.com" sitesine kaydolmak, Diyarbakır il sınırları içerisinde çekilen fotoğrafları platforma yüklemekti. Ancak yarışma başladıktan aylar sonra yeni Vali döneminde değişiklikler yapıldı. Platforma yüzlerce fotoğraf yükleyen katılımcılardan yükledikleri fotoğraflardan 4 tane seçip "Türkiye fotoğraf sanatı federasyonu" internet sitesine yüklenmesi istendi. Birçok yarışma katılımcısının durumdan haberdar olamadı.

Ödül alanların yarışma koşullarını taşamadığı iddia edildi

Öte yandan ilk 3'e giren fotoğraflar ve yarışmacılar tartışma konusu oldu. Yarışmanın en önemli katılım kurallarından olan "ikigozumdiyarbakir.com" sitesine üye olup fotoğrafları yüklemek. 'köprü' fotoğrafıyla 3. olan ve İstanbul’dan yarışmaya katılan Emrah Yıldız ile ‘Deva Hamamı’ fotoğrafıyla 2. olan ve Niğde'den yarışmaya katılan Kübra Soylu isimli yarışmacının yarışmaya katılım koşullarını taşımadı ortaya çıktı.

(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.