Diyarbakır'da 10 bin dönüm yandı: Afet bölgesi ilan edilsin

Diyarbakır'da 10 bin dönüm yandı: Afet bölgesi ilan edilsin
Diyarbakır’da son bir ayda çıkan yangınlarda 10 bin dönüm ekili arazi kül oldu. Zararın büyük olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, yangın alanının afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

AMİDA HABER- Yaz mevsimine girilmesiyle beraber ülkenin dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Bu yangınlardan en fazla nasibini alan iller arasında Diyarbakır bulunuyor. Diyarbakır’da son bir ay içerisinde yüzlerce yangın meydan geldi ve gelmeye devam ediyor. Yangınların çıkış nedenleriyle ilgili ise tartışmalar sürüyor. Çınar ve Mazıdağı kırsalında önceki gün çıkan yangın facianın büyüklüğünü gözler önüne serdi, 14 kişi yaşamını yitir. Köylü büyük maddi ve manevi kayıp yaşadı.

‘Yangının yüzde 80’ni elektrik trafolarından kaynaklanıyor’

aniz1-001.jpg

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil, son bir ayda çıkan yangınlar ardından yaşanan kayıpları Amida Haber’e anlattı.

Diyarbakır’da yaz mevsimiyle beraber yangınların arttığı dile getiren Delil: “Tam yangınların çıkma sezonundayız. Son bir ay içerisinde 9-10 bin buğday ve arpa ekili tarım alanı yandı. Sadece geçen akşam Çınar’da çıkan yangında bin 500 dönüm alan kül oldu. Bu yangınların çıkmasındaki sebeplerin yüzde 80’ni elektrik trafolarında çıkan kıvılcımlardan kaynaklanıyor. Kalan yüzde 20’lik kısım ise vatandaşların çevreye attıkları sigara izmaritleri ve atık maddelerden meydana geliyor. Her yerde anız yakmalarından bahsediliyor ama toplum artık daha bilinçli, anız yakmıyor” diye konuştu.

cevat.jpg

‘Ekipler çok geç intikal etti’

Önceki gece Çınar ve Mazıdağı arasındaki bölgede çıkan yangına da dair konuşan Delil: “Yangın çıktığı gün o bölgeye çok yakın bir bölgedeydim. Kısa sürede alana ulaşabildim. İtfaiye ekiplerini aradım. Bölge hem uzak hem de dağlık alan. İtfaiye ekipleri çok geç intikal etti. Rüzgârın hızı çok şiddetliydi. Dağlık alanları için havadan söndürme eksik kaldı. Belediyenin de bu konuda eksiği var. Her alanda itfaiye ekiplerini hazır bulundurması lazım. İtfaiye ekipleri az. Yangın büyümesini önlemek amacıyla hazırda bulunan itfaiye ekipleri büyük önem arz ediyor” dedi

baro1-001.jpg

‘Hepimize büyük sorumluluklar düşüyor’

Hasarın çok büyük olduğunu belirten Delil, konuşmasına şöyle devam etti: “Köylülerin ve çiftçileri hasarı çok büyük. Tarım ve orman bakanlığının alanda zarar, ziyan tespit çalışmaları sürüyor. Bu alanın afet bölgesi ilan edilmesini bekliyoruz. Bu yangınların önüne geçebilmek için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Başta belediyelere ve bizlere. Belediyelerin itfaiye ekiplerini büyütmesi ve tarım alanlarında hazır ekipler bulundurması lazım. Bizlerin de etrafa sigara izmariti, cam ve plastik pet gibi yangına sebebiyet verecek atıkları atmamamız gerekiyor.”

Haber: Zelal Sinayiç

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum