Diyarbakır’da buruk Newroz!

Diyarbakır’da buruk Newroz!
Diyarbakır’da bu yıl Newroz kutlamaları depremin yarattığı yıkımın burukluğu ile düzenlendi. Kutlamalar depremde yaşamını yitiren anısına saygı duruşu ile aşladı. Alana davul zurna alınmadı. Newroz programının ardından 200'e yakın kişi gözaltına alındı.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Bağcılar Bölgesi’ndeki Newroz alanında sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi akın etti. Kurulan arama noktalarında çakmak, kalem ile bazı pankart ve dövizlere el konuldu. Depremde yaşamını yitiren 50 bin kişinin hatırasına saygı için alana davul zurna da alınmadı. Program boyunca hareketli müzik de çalınmadı.

dsc-9917.jpg

Gecikmeli başladı

Resmi program saat 10.00 olmasına rağmen, kutlamalar saat 11.30’da başladı. Kutlamalara HDP’li vekillerin yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) İnsan ve Özgürlük Partisi Kürdistan Komünist Partisi (KKP) de katıldı. Alandaki Yeşil Sol Parti bayrak ve flamaları dikkat çekti. Alanda, Irak Federal Kürdistan Bölgesi bayraklarının yanı sıra, TİP, ESP gibi parti ve fraksiyonların flamaları da yer aldı.

Türk: Amacımız baskıya direnmektir

dsc-9856.jpg

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmaların ardından yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk konuşmaya başladı. “Newroz özgürlük, direniş günüdür” diyerek konuşmasına başlayan Türk, bu yıl ki Newroz’u depremzedelere adadıklarını söyledi. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere dikkat çeken Türk, “Bizim amacımız, Kürt halkı üzerindeki baskıya karşı direnmektir. Kürt halkına düşmanlık eden sadece Bakurê Kurdistan’da değil, Başur’da, Rojava’da Kürt halkının geleceğini yok etmek isteyen anlayışa karşı mücadelenin günüdür. Bu seçim Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek için Newrozla birlikte faşizmi yıkmak için çabalarımızı büyütmek zorundayız. Bu iktidarın yarattığı kaosu ortadan kaldırmak için mücadeleyi büyütmek gerekiyor” dedi.

Arbede çıktı

dsc-9952.jpg

Sancar: Barışın güvencesi bizleriz

Daha sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, Newroz’u büyük felaketin gölgesinde karşıladıklarını söyledi.

2013 Newroz’una atıfta bulunan Sancar şunları söyledi, “O dönem bu meydanlarda barışın ve demokratik çözümün güçlü mesajını milyonlarca insan duydu. İşte o mesaj, bizim Newroz ateşiyle büyük barışa yürüyüşümüzü de ifade ediyordu. Evet, Newroz yeni yaşamdır, yaşamın yeniden uyanışıdır. Newroz direniştir, diriliştir, barıştır. İşte bizler bunun sözünü veriyoruz. Yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz.

sancar1.jpg

Bizler Newroz’a merhaba derken, savaş politikalarına da hayır diyoruz. Sömürüye, talana yalana hayır diyoruz. Yeni bir ülke yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları. Evet çok kalmadı. 14 Mayıs’ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu ülkede demokratik dönüşüm de büyük barışın da güvencesi bizleriz. Sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız mutlaka başaracağız.

Sancar’ın konuşmasının ardından siyah elbiselerle sahne alan Koma Aryen, şarkılarını depremzedeler için seslendirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.