Diyarbakır’da deprem fırsatçılığı: 2 odalı ev 7 bin 500 TL

Diyarbakır’da deprem fırsatçılığı: 2 odalı ev 7 bin 500 TL

Diyarbakır’da evsiz kalan depremzedeleri bu kez de ev sahipleri, emlakçılar ve nakliye şirketleri mağdur etti. Fırsatçılar, 2 odalı evin fiyatını 3 bin liradan 7 bin 500 TL’ye çıkardı. Taşınma fiyatları da yüzde 100 zamlandı.

AMİDA HABER- Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi olan ve 10 ili yıkıp geçen depremde, 4 bin 980 bina ağır hasar gördü. 6 bin 58 binada da orta hasar meydana geldi. Boşaltılması gereken ağır hasarlı binalardan göç başladı.

Fırsatçılık yapıyor

Özellikle Bağlar ve Şehitlik, Yeniyol, Huzurevleri, Peyas bölgelerindeki ağır hasarlı evlerinden can havliyle kaçmaya çalışan depremzedeleri ev sahipleri ve emlakçılar da mağdur etti. Mağduriyetten kazanç elde etmeye çalışan fırsatçılar, Diyarbakır’da kiraları adeta uçurdu.

diyarbakir-konut1.jpg

3 bin liradan 7 bin 500 liraya

Amida Haber’in edindiği bilgiye göre, zemin kattaki 2 odalı bir evin kirasını 3 bin liradan 7 bin 500 liraya, 3 odalı evler 3 bin liradan 8 bin liraya, 4 odalı evler 5 bin liradan 10 bin liraya, 5 odalı evler ise 6 bin liradan 12 bin liraya kadar yükseltildi. Sur İlçesi Silvan Yolu üzerindeki villalarda ise, fırsatçılık adeta tavan yaptı. 6 Şubat öncesi 7 bin lira olan kiralar 20 bin liraya kadar yükseldi.

Mustafa Koç: Ahlaksızlıktır

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Emlakçılar Odası Başkanı Mustafa Koç, fahiş zam şikayetlerinin kendilerine de geldiğini söyledi. Hükümetin belirlediği zam oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatan Koç, “Bu mağduriyette, bu felakette fırsatçılık yapmak en basit tabiriyle ahlaksızlıktır” dedi.

mustafa-emlakcilar-odasi.jpg

‘Şikayet edin’

Fahiş fiyat talep eden emlakçıların Ticaret İl Müdürlüğü’ne, ev sahiplerinin de Vergi Dairesine şikayet edilmesini isteyen Koç, “Bize kayıtlı 88 emlakçı var. Bunlardan şimdiye kadar herhangi bir şikayet almadık. Olması durumunda odadan ihraç ederiz. Vatandaşlardan ricamız fahiş fiyat isteyen emlakçı ve ev sahiplerini şikayet etsinler. Bizim talebimiz, emlakçılarımız deprem mağdurlarından ya komisyon almasınlar ya da en düşük limitten alsınlar. Bu zor günleri ancak, dayanışma ile birbirimize destek olarak atlatırız” dedi.

Nakliye şirketleri de fiyatları uçurdu

Taşınacak uygun bir ev bulabilen depremzedelerin yaşadığı ikinci mağduriyet ise taşıma masrafları. Deprem öncesi 3-4 bin bandında olan nakliye ücretleri, 6-7 bin liraya kadar yükseltildi.

Yapmayın, etmeyin!

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu da nakliyeci esnafa çağrıda bulundu. Ebedinoğlu, “Bu felakette elinizi vicdanınıza koyun. Fırsatçılık dinen, vicdanen haramdır, kabul edilemez. Yapmayın, etmeyin! Bunu yapanların utanması, dışlanması gerekir” diye konuştu. Haber: Gönül Morkoç-Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum