Diyarbakır’da dosya azaldı, 4 ağır ceza mahkemesi kapandı
AMİDA HABER- Diyarbakır’da 1990’lı yıllardaki kararları ile Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) bir çok dosyadan mahkum olmasına neden olan Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) 2004 yılında yapılan yasal değişiklik ile kaldırıldı. DGM’lerin yerine aynı yıl 8 ilde 18 ağır ceza mahkemesi kuruldu. DGM’lere konu olan davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülmeye başlandı. 8 ilden biri olan Diyarbakır’da, o dönem 6 adet ağır ceza mahkemesi göreve başladı.
2 mahkeme kaldı
2 yıl öncesine kadar kentteki ağır ceza mahkemesi sayısı 6 iken, son iki yılda sayı 2’ye düştü. 4 ağır ceza mahkemesi, dosya azlığından dolayı kapandı. Diyarbakır’da hali hazırda “siyasi” olarak nitelenen davalara, bakan iki sadece mahkeme kaldı. Diyarbakır Adliyesi’nde 4 ve 5 no’lu mahkeme dışında, ağır ceza mahkemesi kalmadı.
Dosya sayısı da düştü
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Bürosu’nun verilerine göre, Diyarbakır’da 2022 yılında 7 bin 587 olan soruşturma sayısı 2023 yılında 6 bin 347’ye düştü. 2022 yılında Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 449 olan dosya sayısı 278’e, Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 364 adet olan dosya sayısı 316’ya, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 90 olan dosya sayısı 41’e düştü.
Yükseliş olan mahkemeler de var
Bazı ağır cezalarda dosya sayısı düşerken, bazılarında ise yükselme gözlendi. Diyarbakır 8.Ağır Ceza Mahkemesi 2022 yılında 335 olan dosya sayısı, 2023 yılında 372’ye, Diyarbakır 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 320 olan dosya sayısı, 334’e, Diyarbakır 11.Ağır Ceza Mahkemesi 13 olan dosya sayısı 30’a yükseldi.
TCK 220/6 iptal edildi
Konu hakkında Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, her kentte ağır ceza mahkemesi kurulduğu için, Diyarbakır’da sayının azaldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçunu düzenleyen TCK’nın 220/6 maddesine işaret eden Eren, bu suçtan tutuklu kişiler olmasına rağmen dava sayısının azaldığını söyledi.
‘Kırsaldan gelen dava azaldı’
Geçmiş yıllarda “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası”ndan dolayı çok fazla dava açıldığını hatırlatan Eren, şunları söyledi: “Eskiden kırsaldan çok dosya geliyordu, bu dosyalarda ciddi bir azalma oldu. Kentte daha çok politik davalar, dernek, vakıf yöneticilerine davalar açılıyor. Yine daha önce DTK davaları vardı, çoğu kapandı. Çözüm sürecinden sonra birçok kişi hakkında iddianame hazırlandı, çoğu ceza aldı, bu davalar artık karara bağlandı. Bu sebeplerin tümünü bir araya getirdiğimizde, mahkemelerdeki dosya sayısı azaldı.” (Haber: İlyas Akengin)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.