Diyarbakır’da iki mahkeme farklı karar verdi: Minik Star Jîn cezaevinde

Diyarbakır’da iki mahkeme farklı karar verdi: Minik Star Jîn cezaevinde

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 220/6’ıncı maddeden ceza alan Nezan Gözen, infazı durdurulmadığı için bir buçuk yaşındaki kızı ile bir buçuk aydır cezaevinde. Avukat Velat Alan, kararın keyfi olduğunu söyledi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde yaşayan Nezan Gözen, katıldığı bir etkinlikten dolayı bir süre önce tutuklandı. Gözen hakkında, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlarından 4 yıl 5 ay ceza verildi. 2 yıl önce tutuklanan Gözen, gebeliği nedeniyle infazı ertelenerek, tahliye edildi.

4 Mart’ta tutuklandı

2024/04/19/adliye.jpg

18 ay infaz erteleme alan Gözen, 6 Eylül 2023’te doğum yaptı. Gözen, 18 aylık infaz erteleme süresi bittiği için, 4 Mart’ta bir buçuk yaşındaki kızı Star Jîn ile birlikte cezaevine gönderildi. Gözen ve kızı cezaevinde iken Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık 2023’te Gözen’in ceza aldığı “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçunu düzenleyen TCK’nın 220/6 maddesini iptal etti.

Biri tahliye, biri tutukluk verdi

Maddenin iptalinden 17 gün sonra Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu maddeden ceza alan bir kişi hakkında infaz durdurma kararı verdi. Nezan Gözen’in avukatı Velat Alan, 7’inci Ağır Ceza’nın kararını emsal göstererek, 30 Ocak’ta müvekkilinin infazın ertelenmesi için Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddederek, infazın devamına karar verdi.

‘Bebek huzursuzlanıyor, durmuyor’

anne-bebek.jpg

Amida Haber’e konuşan Nezan Gözen’in eşi Baver Zengin, “Kızım ve eşim bir buçuk aydır cezaevinde. Aynı maddeden bir mahkeme iptal kararı verirken, diğeri vermiyor. Eşimle cezaevinde yaptığım görüşmede, bebeğin huzursuzlandığını, gece uyumadığını, rahatsızlandığını söyledi. Sesimizi duyun artık! Eşim ve 1 yaşındaki kızım şuan cezaevinde. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 220/6 maddeden Diyarbakır 7 Ağır’ın aynı dosyadan infaz durdurma kararı var. Ama 8 Ağır Ceza Mahkemesi uygulamadı. İki mahkeme aynı anayasayı esas almıyor mu?” dedi.

Alan: İnfaz ertelenmeli

Gözen’in avukatı Velat Alan ise, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın keyfi olduğunu, Gözen’in infazının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Gönül Morkoç/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.