Diyarbakır’da kayyımın borçları belediye binasına asıldı: İşte borç miktarı!

Diyarbakır’da kayyımın borçları belediye binasına asıldı: İşte borç miktarı!
DEM Parti’ye geçen Diyarbakır Sur Belediyesi, kayyımın seçime kadar olan ilk 3 ayda bütçenin yarısını harcadığını açıkladı.

AMİDA HABER- 8 yıldır kayyımla yönetilen Diyarbakır merkez Sur Belediyesi 31 Mart seçimlerinde DEM Parti’ye geçti. Mazbata alarak göreve başlayan Eş Başkanlar Adnan Örhan ile Gulan Önkol, kayyımdan kalan borçları yazılı açıklama ile duyurdu. Kayyımdan kalan borçlar, pankarta yazılarak belediye binasına asıldı.

143 milyon borç kaldı

5520.jpg

Açıklamada, kayyımdan 143 milyon 228 bin lira borç devir alındığı belirtildi. 2019 yılından bu yana yapılan tüm faaliyetlerin incelendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yıllık öngörülen bütçenin üzerinde harcama yapıldığı görülmektedir. 2024 yılında dahi öngörülen bütçenin seçime kadar olan ilk 3 ayında yüzde 50’sinden fazlasının harcandığını görmekteyiz. Yapılan harcamaların detayları ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu harcamaların ne kadar gerekli olup olmadığı kamuoyunun takdirine sunulacaktır” ifadeleri yer aldı.

Personel giderleri

borcu.jpg

Personel harcamalarının aylık olarak bütçenin yüzde 93’üne denk geldiğine işaret edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bir diğer önemli husus ise personel giderleriyle ilgilidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 49’uncu maddesinde de belirtilen, belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenerek, yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde 30'unu aşamayacağıdır. Ancak Sur Belediyemizde son 5 aylık değerlendirmemizde bu oran yüzde 93 tür. Bütçenin çok aşılması nedeniyle, maaş ödemelerinde problem yaşanmaktadır.”

Gelir-gider farkı

sur1.jpg

Belediyenin Mayıs ayı gelirinin 14 milyon, giderinin ise 26 milyon olduğu belirtilen açıklamada, “Bu gider içindeki personel maaşı tutarı ise 22 milyon 798.636 TL’dir. Mayıs ayı gelir ve giderimiz arasındaki fark -12 milyon 380.540,29 TL’dir. Göreve geldiğimizde en temel belediyecilik hizmetlerinin dahi yerine getirilemediği bir tabloyla karşılaştık. İlk günden hizmet adına tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Tüm halkımız bilmelidir ki, bu sorunları aşabilecek kararlılığa ve yetkinliğe sahibiz. Personel maaşlarıyla ilgili yaşanan problemi ve kayyum anlayışının yarattığı tüm tahribat ve eksiklikleri kalıcı şekilde çözeceğimize kimsenin şüphesi olmasın.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.