Diyarbakır’da özel okul soygunu: Servisler devlet okullarının iki katı

Diyarbakır’da özel okul soygunu: Servisler devlet okullarının iki katı
Diyarbakır’da okul servisleri için belediyenin belirlediği tavan ücret 1050 iken, özel okullar velilere bin 700-2 bin arasında fiyat çıkardı. Tam gün çalıştıkları için çocuklarını özel okula göndermek zorunda kalan veliler duruma isyan etti.

AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), okullar açılmadan kısa bir süre önce servis ücretlerinin rayiç fiyatlarını belirlemişti. UKOME, kilometreye göre en düşük servis ücretini 700 TL, en yüksek olanını ise 1050 TL olarak açıklamış, 20 kilometreyi geçen her kilometre için de 25 TL ücretlendirme yapmıştı. Ancak devlet okullarıyla özel okullar arasında ciddi bir makas olduğu ortaya çıktı. Devlet okullarında servis ücretleri 750-1200 arasında değişirken, özel okullarda ise 1700-2000 bin TL arasında değişiyor.

‘Özel okullarda rayiç fiyatına uyulmuyor’

ogrenci-servsi.jpg

Diyarbakır Servisçiler Odası Başkanı Kenan Esin, tüm servisçilerin belirlenen tarifeye uyması gerektiğini söyledi.

Benzer şikayetler aldıklarını ifade eden Esin şöyle konuştu, “Devlet okulları için en az mesafe 800 en uzak mesafe için de bin 200 civarında servis ücretleri alınır. Fakat özellikle de özel okullara servis yapanlar rayiç fiyat kurallarına uymuyor. Özel okullar için bin 800’den başlayıp 2 bin 800 TL’ye kadar çıkıyorlar. Özel okullarda etütler olduğu için ek servis yapılıyor ama bu en fazla 200-300 TL’ye tekabül eder. Fakat görünen tabloda fahiş fiyat farkı var. Yüzde yüz bir fark var. Piyasa bozuluyor. Bu da herkesi etkiliyor. Servis şoförleri de kazanması gereken ücreti alamıyor. Şoför esnafı öğrencileri okula götürüyor, sigortasıdır, vergisidir, ıvırı zıvırı derken gideri çok fazla oluyor. Ama şirket sahipleri öğrenci başına şoföre 800 TL veriyor, kendi oturduğu yerde de 2000 TL para kazanıyor” ifadelerini kullandı.

İki kat servis ücreti

Yetkililere seslenen bir veli, “Ben çok zengin olduğum için çocuğumu özel okula göndermiyorum. 8-5 çalıştığım için çocuğumu tam gün eğitim veren bir özel okula kaydettim. Özel okullar ne yazık ki denetlenmiyor. Kayıttan tutun, kitap kırtasiye malzemelerine kadar hep şişirilmiş fiyatlar. Veliler mecbur olduğu için sesini çıkarmıyor. Aynı durum servis ücretlerinde de geçerli. Devlet okullarında aynı güzergah fiyatları 750-1200 TL arasında değişirken, özel okullarda bu oran neredeyse iki katına çıkıyor. Özel okullar ticarethaneye çeviriler. Aldıkları para yetmezmiş gibi iki kat servis ücreti alıyorlar. Okul idarecileri ile servisçiler ücretleri paylaşıyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, velilerin fahiş ücretleri kendilerine bildirmesini belirterek, işlem yapacaklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum