Diyarbakır’da ‘petek’ tartışması: Açılsın mı açılmasın mı?

Diyarbakır’da ‘petek’ tartışması: Açılsın mı açılmasın mı?
 Muhabir
Diyarbakır’da havaların soğuması ile birlikte büyük sitelerde oturan vatandaşlarla site yönetimleri arasında ‘petek’ açma tartışması yaşanıyor. Bazı sitelerde ‘Petekler açılsın mı açılmasın mı? başlığı ile anketler yapılıyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da son bir hafta içerisinde hava sıcaklıkları 10 derece birden düştü. Özellikle geceleri etkili olan soğuk hava, vatandaşların evlerinde ısınma ihtiyacını gündeme getirdi. Şehirdeki birçok hane, Ekim ayının sonlarına gelmeden peteklerini açmaya başladı.

Petekler erken açıldı

petek2.jpg

Diyarbakır’da genellikle Kasım ayında devreye alınan peteklerin bu yıl erken açılmaya başlanacak mı sorusu gündeme geldi. Uzmanlar, gece sıcaklıklarının 15 derecenin altına düştüğü durumlarda peteklerin açılmasının uygun olduğunu belirtiyor.

Sitelerde petek tartışması

Diyarbakır’da merkezi sistemin olduğu sitelerde ise kombilerin 15 Kasım’da açılması bekleniyor. Fakat hane sahipleri gece peteklerin açılmasını talep ediyor. Bazı sitelerde vatandaşlar peteklerin Kasım ayında açılmasını isterken, bazı sakinler ise havaların soğuk olduğunu belirterek yönetimden petekleri açmasını istedi. Bazı sitelerde petek açma tartışmasına neden oldu. Kasım ayında peteklerin açılmasını da talep eden hane sakinleri ile soğuktan etkilenmeyen diğer hane sakinleri ise adeta ikiye bölünmüş durumda. Site yönetimleri, sorunun çözümü için anket yapıyor.

petek3.jpg

Bireysel kullananlar açmaya başladı

Öte yandan bireysel olarak Kombilerini kullanan vatandaşlar ise 15 Kasım’ı beklemeden şimdiden özellikle geceleri peteklerini açmaya. ısınmaya başladı.

Petek bakımı nasıl yapılır?

Yetkililer, kış boyunca enerji tasarrufu ve ısınma maliyetlerini düşürmek isteyen vatandaşlara petek bakımlarını ihmal etmemelerini öneriyor. Evin izolasyon durumuna göre, ideal sıcaklık aralığını korumanın hem ısınma maliyetlerini düşürdüğü hem de sağlıklı bir iç mekan sıcaklığı sağladığı vurgulanıyor.

Petekler ne zaman açılmalı?

petek4.jpg

Diyarbakır’da genellikle Kasım ayında açılmaya başlanan petekler, sonbaharın erken soğuklarıyla birlikte Ekim sonunda da devreye alınabiliyor.

Kış aylarında kombilerin ne zaman açılacağı, yaşadığınız bölgedeki hava koşullarına ve yerel yönetmeliklere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, merkezi sistem ısıtma yönetmeliğine göre merkezi sistemin açılış tarihi 15 Kasım olarak belirlenmiştir.

Merkezi Sistem: Yaşadığınız binanın merkezi ısıtma sistemi varsa, yönetmeliklere ve apartman yöneticisinin kararına uymanız gerekir.

Bireysel Sistem: Kendi kombisi olanlar için ise havaların belirgin şekilde soğuması ve ev içinde üşüme hissi oluşması kombiyi açmak için yeterli bir neden olabilir.

Kombileri açarken nelere dikkat etmeliyiz?

Bakım: Kombilerin düzenli olarak bakımı yapılmalı, filtreler temizlenmeli ve herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Verimlilik: Kombilerin ısı ayarlarını doğru yapmak, gereksiz yere yakıt tüketimini önler ve faturaları düşürür.

Güvenlik: Kombiler kullanırken güvenlik önlemlerine dikkat edilmeli, gaz kaçağı gibi durumlara karşı tedbirli olunmalıdır.

Kombileri ne zaman kapatmalıyız?

Yönetmeliklere göre merkezi sistemin kapanış tarihi 15 Nisan olarak belirlenmiştir. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte kombiyi kapatmak mümkündür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.