Diyarbakır’da skandal: Engelli rampası için tarihi yapının taşları söküldü
AMİDA HABER- İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Diyarbakır Ulu Cami'nin girişinde skandal bir çalışma yapıldı.
Kültür Koruma Kurulu'nun izniyle yıkıldı
Kayyımın yönettiği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir süre önce tarihi Ulucami’nin girişinde engelli rampası inşaatına başladı. İnşaat sırasında, camiye ait tarihi değeri bulunan taşların söküldüğü ortaya çıktı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izni ile yıkımın yapıldığı öğrenildi.
Vatandaş tepkili: Çalışmalar durmalı
Amida Haber’e ulaşan fotoğraflara göre, engelli rampası için, caminin merdivenlerinin yıkıldığı, mimari dokusuna zarar verildiği ortaya çıktı. Vatandaşlar, arkeologlar eşliğinde yapılması gereken çalışmanın belediye işçileri tarafından yapıldığını belirterek, inşaatın durdurulmasını istedi. Vatandaşlar, Ulucami'nin arka tarafından bulunan arka kapıların engelli rampasına daha uygun olduğunu dile getirdi.
Binlerce yıllık geçmişi olan tarihi yapıda gelişe güzel çalışmaların yapılması vatandaşların tepkisine neden oldu.
Ulu Camii’nin tarihi
Diyarbakır Ulu Camii şehrin merkezinde yer alır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. MS 639 yılında Müslümanlar tarafından Diyarbakır feth edilmiş ve kentin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi camiye çevrilmiştir. Anadolu’nun en eski camilerindendir. Müslümanlar tarafından 5. Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) olarak bilinir. 1091 yılında esaslı bir onarım geçirmiştir. Plan itibariyle Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak yorumlanır. Camiye Diyarbakır’da hüküm sürmüş bütün devletler büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından bir çoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.