Diyarbakır’daki açık alan ticarethaneye döndü: Giriş ücretli oldu

Diyarbakır’daki açık alan ticarethaneye döndü: Giriş ücretli oldu

Kaynak:Zelal Sinayiç

Diyarbakır'ın gözde mekanlarından biri olan Çınar İlçesi’ndeki Çemê Reş’in bazı bölgeleri ticarethaneye döndü, girişler ücretli oldu. Ücret ödemeyenler içeri alınmıyor.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Aşağı Konak köyünde bulunan Çemê Reş (Karaçay) her yıl ziyaretçilerin akınına uğruyor. Sıcaklardan bunalan vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yılda Çemê Reş'e akın ediyor.

Köylüler ücret talep ediyor

piknik2.jpg

Fakat bazı köylerin mera alanı olan dere kenarını ticaret amaçlı kullanması tepkilere neden oluyor. Aşağı Konak [(Xeniqa Jor) diye bilinen Mazıdağ-Çınar sınırında bulunan ve vatandaşların serinlemek, ailesiyle vakit geçirmek için uğradığı alandan köylüler ücret talep ediliyor.

Paralı piknik alanı tepki topladı!

Serinlemek için bazı piknik alanlarına giriş yapan vatandaşlar ücret talebiyle karşılaşıyor. Ücret ödemeyi kabul etmeyenler ise alana sokulmuyor. Su kenarını tercih edenlerden 400 TL sudan uzak bölgeler için ise 200 TL ücret talep ediliyor.

piknik1.jpg

Açık alan ticarethaneye döndü

Halka açık alanların ticarethaneye dönüştürülmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Ailesiyle Diyarbakır’dan Çemê Reşê gelen ve kendisinden ücret talep edilen Fatma Yılmaz, Diyarbakır sıcaklarından bir nebze uzaklaşmak, sulak bir alanda serinlemek için buraya geldiklerini, köylülerin kendisinden halka açık alanda ücret talep ettiğini belirterek duruma tepki gösterdi.

"Bizi alandan çıkarmakla tehdit ettiler"

Ücret ödemeyi kabul etmeyenlerin alandan çıkarıldıklarını dile getiren Yılmaz şöyle dedi; " Daha önceki yıllarda böyle bir şey yoktu. Dilediğiniz yere gelir piknik yarardık. 2-3 yıl oldu buraya gelmeyeli. Bu yıl ailemle beraber buraya serinlemeye geldik. Bu kez geldiğimizde yöre sakinleri bizden ücret talep etti. Su kenarı aileler tarafından paylaşılmış durumda. Gittiğimiz 2-3 yerde de bizden ücret talep ettiler. Ücret vermeyi kabul etmememiz taktirde bizi alandan çıkaracaklarını söylediler. Çok şaşırdık açıkçası. Burası eskiden bir doğa harikasıydı. Yetkililerden bu duruma bir el atmalarını ve Çemê Reş’e sahip çıkmalarını istiyoruz. ! Böyle olursa bir daha buraya gelmeyeceğiz."

piknik.jpg

“Su eskisi gibi akmıyor, temiz değil”

Çemê Reş'in suyunun eskisi gibi akmadığını, suyunda eskisi gibi temiz olmadığınız söyleyen Yılmaz şöyle devam etti; " İlk fark ettiğimiz şey suyun azlığıydı. Önceki yıllarda der suyu bu yıla oranla hayli fazlaydı. Dere kenarında binlerce kavak ağacı ve farklı türde ağaçlar ekilmiş. Onlarca mısır tarlaları mevcut. Bunlar suyu dereden çekiyor. Bu açıdan suyun seviyesi düşmüş. Ayrıca su eskisi gibi temiz de değil. Bulanık bir su var."

Haber: Zelal Sinayiç/ Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
59 Yorum