Diyarbakır’daki bu görüntüler polemiğe neden oldu

Diyarbakır’daki bu görüntüler polemiğe neden oldu
Diyarbakır merkez Sur İlçesi’nde yaşları 8 ile 12 arasında değişen çocukların tekbirli yürüyüşü polemiğe neden oldu. HÜDA PAR’lı vekil tekbirli yürüyüşü savundu, Prof. Dr. Aziz Yağan eleştirdi, hukukçu Zilan ise HDP ve HÜDA PAR’ı eleştirdi.

AMİDA HABER- Diyarbakır'da Kur'an Nesli Platformu, 'Hayat Namazla Güzeldir' etkinliği düzenledi. Etkinlik kapsamında yaşları 8 ile 12 arasında değişen çocuklar, dün Sur ilçesinde kortejler halinde ‘tekbir’ getirerek Hazreti Süleyman Camisi'nin yerleşkesinde düzenlenen programa katıldılar. Çocuklara aileleri de destek verdi. Çocukların sarıklı ve tekbirli yürüyüşü Diyarbakır’da polemiğe neden oldu.

cocuklar-namaz.jpg

'Çocukları yürütmek ve toplu slogan attırmak'

Tekbirli ve sloganlı yürüyüşe eleştiren DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan şu paylaşımda bulundu, “Ailelerin çocuklarına inancını ve ibadeti öğretmesi doğaldır. Çocukları bir mekanda toplamak, topluca tekbir ve sloganlarla yürüyüş yaptırmak, bir alanda topluca namaz kıldırmak ve bunların her birine polis ve çevik kuvvetin eşlik etmesi doğal değildir. Çocuklar kapalı alan dışında namaz kılacağı zaman o alanda polis yoksa kendini güvensiz hissetmesine neden olabilir. Halbuki Diyarbakır’da ve bölgemizde kimse namaz kılana ilişmez hatta elden gelen her yardım teklif edilir.

Yağan: Namaz kılmayanlar ıslah mı edilecek

Yapılan etkinliğin ardından ‘toplumsal ıslah’ kavramı kullanılıyor! Namaz kılan çocuklar ıslah edildiyse, ıslah edilecek başka bir kesim mi var? İster İslam olsun, ister başka inançtan olsun, ister inançsız olsun namaz kılmayanlar mı ıslah edilecek? ‘Toplumsal ıslah’ kavramı ile yeni bir aşamaya mı geçildi?

‘Çocuklara gövde gösterisi yapmak doğru değil’

Mesele protesto hakkını kullanmak ve (çocuklarımız aracılığı ile) var olunduğunu göstermek değilse; amaç, çocuklar namaz kılmayı öğrendiği için bir araya getirip yaşıtları cemaatle namaz kılmayı da benimsetmekse neden örneğin Ulu Cami avlusunda toplanıp içerde namaz kılınmadı? Çocuklara taş artırılması, eylemlerde yer verilerek öne sürülerek kullanılması, zorla silah altına alınması suç değil miydi?. Bağnazlık ölçüsünde paralelize olan, kutuplaşma yaşanan bölgemizde toplum içi barışı sağlamak için bizler çaba harcarken; hangi kesim olursa olsun, hangi güce yaslanırsa yaslansın çocuklarımıza gövde gösterisi yaptırmanın geleneğimizde yoktur ve geleceğimizde de olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

namaz.jpg

Zilan: İdeolojik insan yetiştiriyorlar

Yağan’ın paylaşımına hukukçu avukat Sıdkı Zilan yanıt verdi. Zilan şu ifadeyi kullandı, “Kurdî slogan atılsa sorun yok. Türkçe slogan atmaları zaman ve zemine uygun olmadığı gibi, asimilasyona hizmet eder. Apocular da, HÜDA-PAR camiası da doğal Kürdlüğü yaşatma konusunda başarısız, ideolojik insan yetiştiriyor” dedi.

HÜDA PAR'lı vekil: Diyarbakır’a selam olsun

Eleştirilere yanıt veren HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç ise, “Peygamberler ve sahabeler şehri olan Diyarbakır’ımızın asıl sahiplerine selam olsun. Namazlarıyla emperyalist ve uşaklarını rahatsız edenlere selam olsun. Kölelik zincirlerini kıran ve sömürgecilerin çarklarına çomak sokan #NamazKurtuluştur” tepkisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum