Diyarbakır’dan Bahçeli’ye yanıt: Evlilik değil, yasal düzenleme lazım!

Diyarbakır’dan Bahçeli’ye yanıt: Evlilik değil, yasal düzenleme lazım!

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Kürt meselesinin çözümü için “Türk-Kürt” evliliğini önermesi Diyarbakır’da tepki çekti: Kürt sorunu evlilikle değil, yasal düzenleme ile çözülür.

AMİDA HABER- Türkiye’de 17 bin faili meçhul cinayet, binlerce kişinin ölümü ve evsiz kalmasına neden olan Kürt sorununun çözümü için MHP lideri Devlet Bahçeli’den çok tartışılacak bir öneri geldi. Bahçeli, Kürt meselesinin çözümü için Türk-Kürt evliliğini önerdi, “Türkiye'deki Alevi-Sünni çatışmasını, Türk-Kürt ayrışmasını çözecek olan bu millet ve onun iradesidir, bunun da sırrı kız alıp kız vermekte, yeni bir Türkiye inşa etmektedir” ifadelerini kullandı. Ancak Diyarbakır’daki siyasiler, sivil toplum örgütleri ve uzmanlar aynı görüşte değil.

‘Yasal düzenlemelere ihtiyaç var’

rustem-erkan1.jpg

Konuyla ilgili Amida Haber’e konuşan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Rüstem Erkan, Kürtlerin taleplerinin evlilik ile çözülmeyeceğine dikkat çekti. Kürt sorununun yüzyıllık bir sorun olduğunu belirten Erkan, “Bu meselede yasal ve anayasal düzenlemelere ihtiyaç var. Çözüm süreci içerisinde hep konuşuldu, tartışıldı. O dönemde çok fazla yasal düzenleme yapılmadı. Anayasaya hazırlık süreci var. Meclis başkanı bütün grupları ziyaret edeceğim diyor. Kürt sorunun çözmek için bir düzenlenme denmese de Kürt sorununun ya da Kürtlerin talep ettiği bazı şeylerin de bu anayasa hazırlık sürecinde gündeme geleceğini düşünüyorum. Seçim öncesi her kesimde böyle bir tartışılıp, şimdi unutulması çok doğru değil. Bu meseleyi seçim sürecinde değil. Şu seçimin olmadığı yaklaşık 4 yıllık süre içerisinde tartışılması daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.”

‘Kürt sorunu demokrasi ve eşitlik sorunudur’

galip-ensarioglu.jpg

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, Türkiye’de Kürt- Türk evliliklerinin olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu öneri ile olmaz bu gönül işidir, ısmarlama olmaz. Zaten Türkiye'de olan bir şeydir. Zaten kız alıp veriyoruz. Kürt sorunu demokrasi ve eşitlik sorunudur. Eşitlik temelinde bulunması gereken bir sorundur. Bu sorun AK Parti döneminde önemli derecede çözülmüştü. Kürtlerin talebi, demokratikleşme, evrensel haklar temelinde çok önemli adımlar atılmıştı. Şu anda tartışma konusu olan belki birkaç mesele vardır ve yeni anayasada yapabilirse zaten sorunları büyük nebzede çözer. Sorun eşitlik, eşit yurttaşlık, ortak ortam ve demokrasi sorunudur.”

‘Bizler açısından rahatsız edici’

nahit-eren.jpg

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise şunları söyledi: “Kürt meselesi eril dil üzerinden çözülecek bir sorun değil. Kürt meselesisin çözümü, Kürtlerin temel hakları üzerinden yıllardır verilmeyen eğitim hakkından tutun, yönetimde söz sahibi olma ile alakalı bir meseledir. Kültür, dil meselesidir. Kürt meselesini kalkıp dar bir çerçevede ele almak doğru değil. Bu tür söylemlerle meselenin tartışılıyor olması bizler açısından oldukça rahatsız edici.”

Haber: İlyas Akengin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum