Diyarbakırlılara uyarı: Köy yoğurdu alırken dikkat!

Diyarbakırlılara uyarı: Köy yoğurdu alırken dikkat!

Kaynak:Zelal Sinayiç

Katkı maddelerinin zehirli etkilerinden kaçınmak için süt ve yoğurtta köy ürünlerine yönelen Diyarbakırlıları ciddi tehlikeler bekliyor. Sebep ise, denetime tabi tutulamamaları.

AMİDA HABER- Diyarbakır’da 18 adet onay izni almış; 12 adet yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunan süt ve süt ürünleri işleyen işletme mevcut. Tarım ve İl Müdürlüğü tarafında bu yılın ilk 6 ayında gıda işletmelerine 6 bin 514 adet denetim yaptı. Bu denetimlerde 4 işletmeye şartlı onay, HACCP, eksiklikler gibi nedenlerle ihtar gönderildi. 3 işletme eksiklerini giderdi, bir işletmenin ise takibi devam ediyor.

yogurt2.jpg

174 hattına sayısız şikâyet

Diyarbakır’da Alo Gıda 174 hattına yapılan sayısız şikayetten, 4 tanesine yasal işlem uygulandı. İşletmelere, bakanlıktan izin almadan üretim yaptıkları için ceza kesildi. Vatandaşların sağlığını olumsuz etkileyen ürünlerin başında köylerden gelen süt ve süt ürünleri yer alıyor. Fabrikasyon ürünler belli denetimlere tabi tutulurken, köylerden gelen ürünler denetimlerden geçmediğinden insan sağlığını ciddi derecede tehdit ediyor.

‘Soğutma zinciri önemli’

yogurt.jpg

Amida Haber’e konuşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, süt ve süt ürünleri alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Süt ve süt ürünleri raf ömrü kısa olduğu için çok daha dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, “İnsanlar fabrikasyon ürünlerinde katkı maddesi var diye köy ürünlerine yöneliyor. Fakat köydeki süt ve süt ürünleri daha fazla risk taşıyor. Süt ürünlerinde en çok dikkat ettiğimiz konu soğutma zincirinin olması. Süt ve süt ürünleri raf ömrü en kısa olan ürünlerdir. Hayvanın sağımında yeni bir ürünün üretimine kadar bütün aşamaların dikkatli ve hızlı yapılması gerekiyor. Yaz ayları ile beraber soğutma zinciri bizim için daha çok önem arz ediyor. Soğuk depolarda muhafaza edilmesi gerekir. Bir ürün sıcakta kaldığı zaman o ürünü işlemek mümkün değil” diye konuştu.

‘Köy ürünleri kontrol edilemiyor’

yogurt1.jpg

Köylerden gelen ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini kontrol etmenin mümkün olmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bizlere gelen her ürünü her aşamasında ayrı testlere tabi tutuyoruz. Her bir adım hijyen gerektiriyor, yanlış her bir adım ise risk oluşturuyor. Köyden gelen ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini kontrol etmemiz mümkün değil. Yoğurt alırken aşrı sarı kaymak, manda yoğurdu dışında aşırı katı olan ve raf ömrü 4-5 günün üzerinde olan yoğurtlara dikkat gerekiyor. Bu yoğurtlar genellikle ya katkı maddesi ya da süt tozu ile yapılıyor. Bunlar da insanın sağlığını olumsuz etkiliyor.”

‘Her plastik kabın bir defa kullanılması lazım’

Yoğurt plastiklerin tek kullanımlık olduğunu ifade eden Yılmaz: “Ayrıca plastik kaplar da büyük risk oluşturuyor. Plastiklerin PH değeri önem arz ediyor. Her plastik kabın bir defa kullanılması lazım. Fakat köyler bu mümkün değil. Her yoğurt kapı defalarca kullanılıyor ve ne kadar temizlendiğini bilemiyoruz. Zaten tehlike ar zeden plastikler bu sefer riski artırıyor. Halkın bu konuda daha dikkatli olması gerekir” dedi.

peynir.jpg

Dikkat edilmesi gerekenler

Tarım ve İl Müdürlüğünde çalışan yetkili ise vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Vatandaşlar süt ve süt ürünleri alırken ilk olarak etiketli ve uygun ambalajlı ürünleri tercih etmelidir. Ürün etiketinde son tüketim tarihi, üretici firma adı-adresi, işletme onay numarası gibi önemli bilgileri kontrol etmelidir. Bombaj yapmış ve bütünlüğü bozulmuş ürünler alınmamalıdır. Yine ürünün ambalajının tek kullanımlık olması ve güvenlik kilidinin mevcut olması gerekmektedir. Ürünün muhafaza koşullarına (soğukta muhafaza edilmesi gereken ürünler uygun şartlarda tutuluyor mu gibi) ve satışın yapıldığı işletmenin temizliğine dikkat edilmelidir. (Ürün açıkta mı, üzerinde sinekler var mı gibi)”

Haber: Zelal Sinayiç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum