Erdoğan'a Diyarbakır'dan yanıt: Zazalar Kürt'tür

Erdoğan'a Diyarbakır'dan yanıt: Zazalar Kürt'tür
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Selahattin Demirtaş’ın Kürt olmadığını söylemesi Diyarbakır’da tepkiye neden oldu. AK Partiye yakın isimler, Erdoğan’ın yanlış anlaşıldığını ifade etti. Diyarbakır’daki STK temsilcileri aynı görüşte değil.

AMİDA HABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasının yankıları sürüyor. Erdoğan’ın Diyarbakır Cezaevi’ni müze ve hafıza merkezi olarak düzenleneceğini duyurması “müjde” olarak algılandı. Ancak, Erdoğan’ın Demirtaş’a “Kürt değil” demesi ile tepkiye neden oldu.

‘AK Parti’de panik başladı’

Amida Haber’e konuşan Avukat Sıdkı Zilan, Erdoğan’ın Demirtaş’a ilişkin sözlerini “siyasi etkinliğini kırmaya yönelik çaba” olarak niteledi. HDP’nin CHP’ye verdiği desteğin Erdoğan’ı zor durumda bırakabileceğine dikkat çeken Zilan, “CHP’ye karşı bir duruşu olsaydı muhtemelen bir şey demezdi. Selahattin etkili bir figür. Siyasi bir tutuklu. Muhtemelen Kılıçdaroğlu’nu destekleyecekler, bu nedenle AK Parti de bir panik başladı” dedi.

sidki-zilan.jpg

‘Zazalar Kürttür’

Demirtaş’ın etnik kökeni ile ilgili tartışmanın yersiz olduğunu belirten Zilan, şunları söyledi: “Zazalar Kürt değildir’i ima etmeye çalışıyorsa, Zazalar Kürttür. Ermeni olduğunu kast etmeye çalışıyorsa, nefret suçu işliyor. Önce 'Kürt yoktur dediler, şimdi Zazalar Kürt değildir' diyorlar.
Bu politikalar artık tutmuyor. Tarihte Zazalar hep kendini Kürt olarak tanımlamış. Erdoğan bir tarihçi değil, kendisinin de Gürcü ve Laz olduğu söyleniyor.”

Parlak: Yanlış anlaşıldı

alattin-parlak.jpg

AK Parti MKYK üyesi Alaaddin Parlak ise mitinge olan ilgiyi gölgede bırakmak için “Selahattin Demirtaş Kürt değildir” sözünün öne çıkarıldığını savundu. Parlak, “Sayın Cumhurbaşkanının konuşması önemliydi. Bölge ve Diyarbakır merak ediyordu, önemsiyordu. Yatırımlar, cezaevinin müze olması son derece önemli açıklamalardı. Biz insanların etnik yapısı ile ilgilenmiyoruz. Kürtlükle ilgili söylemi etnik yapısı ile ilgili değildir. Ben cümlelerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanının Kürt meselesinde ciddi şekilde inisiyatif aldığını biliyoruz. Etnik milliyetçilik yapan bir parti değiliz. Zazalar da Kırmanclar da Soranlar da de Kürt kavramı altında buluşuyor.”

‘AK Parti bölge siyasetinden uzaklaştı’

mehmet-kaya.jpeg

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise, Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş’a yönelik sözlerinin, “AK Parti’nin bölge siyasetinden uzaklaşması” olarak değerlendirdi. Erdoğan’ın konuşması ile ilgili Diyarbakır’da bir “siyasi mesaj” beklentisi olmadığına işaret eden Kaya şunları ifade etti: “Konuşma, AK Parti’nin siyasetinin bölgeden, bölge gerçekliğinden uzaklaştığının bir sonucu. Daha önce AK Parti, Cumhurbaşkanı geldiğinde HDP veya diğer aktörlerden çok kendilerini öne çıkaran bir konuşmalar yapardı. Bugün gelinen noktada tamamen hedefe HDP, Selahattin Bey’i koymak aslında üretilmeyen politikaların sonucu olarak okumak gerekiyor. Bu da AK Parti’ye kazandırmaz. AK Parti Kürtlerden oy alarak iktidara geldi, yine Kürtlerden oy alarak iktidarını devam ettirmek zorunda.”

(Haber: Gönül Morkoç)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.