Günay Aslan: Kürt hareketini CHP ve TİP’in kuyruğuna taktınız

Günay Aslan: Kürt hareketini CHP ve TİP’in kuyruğuna taktınız
Avrupa’da yaşayan Özgür Politika Gazetesi yazarı Günay Aslan, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde HDP ve Yeşil Sol Parti’nin izlediği yolu sert bir dille eleştirdi. Aslan, “Seçimlerde Kürt hareketini CHP ve TİP’in kuyruğuna taktınız” dedi.

AMİDA HABER- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aday çıkarmadığı, Milletvekilli seçimlerinde TİP ile birlikte hareket ettiği için eleştirilen odağında olan HDP ve Yeşil Sol Parti’ye tepkiler sürüyor. Bir tepkide Avrupa’da yaşayan Özgür Politika Gazetesi yazarı gazeteci Günay Aslan’dan geldi.

Kürt hareketinin sorumlulukları var

Aslan kendi youtube kanalında seçim sürecini değerlendirdi. Kürtler açısından tarihsel bir fırsatın heba edildiğini belirten Aslan şunları söyledi, “Kürt siyaseti bu sürecin hakkını veremedi. HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri özeleştiri vereceklerini söyledi. Bunlara pek bir şey söylemem. Genel olarak Kürt hareketinin sorumlulukları var, bu sürecin böyle heba edilmesine izin verilmemeliydi. Çünkü Kürt hareketi bugünlere çok kolay gelmedi. Bunları en iyi bilen kendileri. Kürtler ödediği bedeller sayesinde Türkiye’de kilit konuma geldiler. Ortadoğu ve Avrupa’da önemli bir noktaya geldiler. Ama siz bu hareketi seçimlerde getirdiniz yüzde 25’i geçmeyen CHP’nin kuyruğuna taktınız. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP kuyrukçuluğu yaptınız, Milletvekili seçimlerinde ise yüzde 2 oyu olmayan, Ergenekon’un avukatlığını yaptığını söyleyenler ve başka mahirler tarafından yöneltildiği iddia edilen TİP’in kuyruğuna takıldınız. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP kuyruğuna, Milletvekili seçimlerinde TİP’in kuyruğuna yapışmak Kürt siyasetine yakışmadı. Bu kadar güçlü olacaksın ama bağımsız bir özne duruşun olmayacak. Seçimde bağımsız bir aday olabilirdi. Erdoğan’ın kaybetmesine dönük başka bir siyaset yürütülürdü ama Erdoğan’ın bu izlenen yol ile kaybetmeyeceği bilinmeliydi. Kürt hareketinin bunu bildiğini sanıyordum. Hem genel hem de listelerle ilgili sorun vardı. HDP ve Yeşil Sol Parti’deki sorunlar belirleyici olmadı, belirleyici olan seçimde izlenen politikanın yanlış olmasıydı” ifadelerini kullandı.

Günay Aslan kimdir?

1960 yılında, Van’da doğdu. Kürt yazar, gazeteci ve şair. Cumhuriyet, Hürriyet, Gündem ve Özgür Politika gazetelerinde çalıştı.

Sokak Dergisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu temsilciliğini yaptı. Aynı yıl Halk Gerçeği ve Yeni Halk Gerçeği dergilerinde yayın koordinatörü olarak görev yaptı. 1991 yılında haftalık Yeni Ülke gazetesinin yayın yönetmeni oldu. 1991 sonundan 1993 Ekim ayına kadar serbest gazeteci olarak çalıştı. Bu süre içinde özellikle Avrupa’daki görsel ve yazılı basına Kürt sorununa ilişkin gelişmeleri aktardı.

33 Kurşun/ Yas Tutan Tarih adlı kitabından ötürü 1993 yılında tutuklandı. İki yıl tutuklu kaldıktan sonra, 1995 yılında serbest bırakıldı. Aynı yıl, hakkında daha önce açılmış olan davaların ağır hapis cezalarıyla sonuçlanması nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. 1995 Eylül ayından 1999 Ocak ayına kadar MED TV’de haber müdürü, moderatör ve program yapımcısı olarak çalıştı.

Aynı yıl aktif gazeteciliğe son verip yazı çalışmalarına ağırlık verdi. Halen Almanya’nın Köln kentinde politik göçmen olarak yaşamını sürdüren Aslan’ın yayımlanmış dokuz kitabı bulunmakta. Özgür Politika gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.