Instagram’ın otomatik olarak açılacağı tarih belli oldu

Instagram’ın otomatik olarak açılacağı tarih belli oldu
 Muhabir
Global Meta şirketine bağlı sosyal medya platformu Instagram’ın BTK tarafından Türkiye’de erişime kapatılması sonrası tekrardan ne zaman erişime açılacağı milyonlarca kullanıcının merakla beklediği soru. Detaylar haberimizde.

AMİDA HABER - Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), Hamas’ın siyasi büro lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi sonrası paylaşılan mesajları engellendiği gerekçesiyle Instagram’ı erişime kapattı.

Türkiye’de 55 milyon kullanıcısı olan Instagram üzerinden sosyal medya kullanımı dışında milyarlaca liralık büyük bir ticari hacmi dönüyor.

2024/08/02/instagram-001.jpeg

BTK’nın res’en aldığı kapatmalarda, 24-48 saat içerisinde mahkemeden karar çıkarması gerekiyor. Ancak “katalog suçlar”da BTK’nın mahkeme kararı almasını gerektirmeyecek istisnai bir düzenleme yapıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Instagram’ı “katalog suçlar” iddiasıyla kapattıklarını savunmuştu. Bu durumda Instagram, hükümetin istediği zaman açılacak. Ancak hükümetin önünde Anayasa Mahkemesi’nin 10 Ocak 2024’te aldığı bir iptal kararı var. Anayasa Mahkemesi, bu tarihte, kişilik hakları gerekçesiyle mahkemelerin erişim engelli kararı verdiği 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etmiş, ayrıca BTK Başkanının erişime engelleme veya içerikten çıkartma yetkisine de “dur” demişti. Mahkeme, bu maddenin masumiyet karinesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

2024/08/04/instagram-erisim-engeli-ne-zaman-kalkar-3-17638951-1974-amp.webp

BTK’ya süre verdi: O tarihte otomatik açılacak

BTK’nın aldığı karar AYM’nin iptal kararına göre anayasaya aykırı. Ancak AYM, yasanın bu maddesini iptal ederken BTK’ya süre verdi. AYM, kararın Resmî Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.

Buna göre yasa hükmünün iptali ancak 10 Ekim 2024’te gerçekleşecek. Bu durumda, BTK, Instagram’a erişim engelini kaldırmazsa platform otomatik olarak 10 Ekim 2024’te açılacak anlamına geliyor.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum