Kehribarı veren Türk, belediyeyi alacak mı? İlk adım atıldı
AMİDA HABER - 31 Mart 2023 yerel seçimlerinde üçüncü kez Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün yerine 4 Kasım 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla üçüncü kez kayyım atanmıştı. Aynı tarihlerde DEM Parti yönetimindeki Batman Belediyesi ve Şanlıurfa'nın Halfeti Belediyesi'ne de kayyum atanmıştı.
Bahçeli’den İmralı açıklaması: Hayırlı bir başlangıç
Kayyım uygulamasının devam ettiği bir dönemde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz Ekim ayından itibaren Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeleri de hatırlatarak Abdullah Öcalan ile DEM Parti’nin görüşmesini ve ‘örgütün lağvedildiğinin’ ilan edilmesi şartıyla çağrılarda bulunmuştu.
Ahmet Türk’ten Bahçeli’ye ‘kehribar tesbih’ jesti
Bahçeli’nin çağrıları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteğiyle 28 Aralık’ta DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in İmralı ziyareti ve ardından açıkladıkları Öcalan mesajlarıyla süreçte yeni bir aşamaya gelindi.
DEM’in İmralı heyeti Abdullah Öcalan görüşmesine dair parlamentoda bulunan partileri ziyaretine dün başladı. Yerine kayyım atanan Ahmet Türk’ün de dahil edildiği ziyaretlerde, DEM heyeti TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi meclisteki makamında ziyaret etti.
‘Kürt Ağası’ görevine geri dönecek mi?
Bahçeli’in önceki çağrılarında ‘Kürt Ağası’ olarak övdüğü Ahmet Türk, görüşmede Mardin’den getirdiği kehribar tesbihi hediye etmesi önemli bir jest olarak algılanırken, gözler yerine kayyım atanan Ahmet Türk’ün belediye başkanlığı görevine geri gelip gelmeyeceğine çevrildi.
Meclisteki görüşme trafiğinin sürdüğü sırada yeni normalleşme adımları beklentisi oluşurken, Mardin Barosu da 2 Ocak tarihinde Mardin 1’inci İdare Mahkemesi Başkanlığı’na bir dilekçe vererek, Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanması kararının kanuna aykırı olduğunu, “Yürütmenin Durdurulması” ve “Devamında İptaline” karar verilmesi talebinde bulundu.
Mardin Barosu harekete geçti
Mardin Barosu, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün avukatları tarafından yapılan başvuru üzerine açılan davaya da müdahillik başvurusunda bulunuldu.
Söz konusu dilekçede; Belediye Kanunu’nun 45’inci Maddesi’ne ilk olarak 674 Sayılı KHK’yle ardından yapılan yasal değişiklikle eklenen “(…) terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması” hallerinde İçişleri Bakanlığı tarafından belediye başkanı görevlendirilebileceği düzenlemesinin Anayasal temelinin olmadığına vurgu yapılarak, “Atama yetkisinin merkezi yönetimin siyasal kimlikli organlarına verilmiş olmasının” kayyım atamasına gerekçe yapılacak soruşturma ve kovuşturma açtırılmasının önünü açtığına dikkat çekildi. Dilekçede, “Bu nedenlerle görevden uzaklaştırma olanağı her zaman bulunduğundan ‘geçici’ atama ‘sürekli’ atamaya da dönüşerek, hukuka aykırı bir müdahale oluşturmaktadır” denildi.
Kayyımın iptali ve yürütmenin durdurulması istendi
Yine görevden uzaklaştırma kararı ile takdir yetkisinin seçmenin iradesi gözetilmeden kullanıldığı belirtilerek; “Masumiyet Karinesi” vurgusu yapılarak, “Kayyım sisteminin uygulanış şekil ve usulleri Anayasa ilkelerini ihlal etmektedir. Kayyım sistemi ile yerel yönetim ortadan kaldırıldı ve merkezi yönetim ile bütünleştirildi. Kayyım Mardin’de kalıcı hale getirildi. Söz konusu durum Anayasa’ya aykırıdır. Ahmet Türk’ün avukatlarının açtığı davaya müdahillik talebimizin kabul edilmesine, aynı zamanda kayyım kararının yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.