Korkutan tablo: Diyarbakır bu yıl susuz kalabilir

Korkutan tablo: Diyarbakır bu yıl susuz kalabilir
Diyarbakır’da yıllardır etkili olan kuraklık nedeniyle yer altı suları azaldı. Sondaj derinlikleri 150 metreden 300 metreye yükseldi. DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ciddi tedbirler alacaklarını söyledi. Tutşi, kasada 4 milyon para olduğunu söyledi.

AMİDA HABER- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, 2021-2023 döneminde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Bir otelin toplantı salonunda yapılan 3 yıllık değerlendirme toplantısına Tutşi’nin yanı sıra DİSKİ’de görevli daire başkanları da katıldı.

tutsi.jpg

‘Yerin altında şehir kurduk’

DİSKİ olarak 15 bin 272 kilometrekare alanda, 13’ü kırsal olmak üzere 17 ilçenin tamamında 1047 mahalleye hizmet verdiklerini belirten Tutşi, “Bu hizmetlerden 1.818.000 Diyarbakırlı hemşerimiz faydalanıyor. Büyük bir vazife ifa ediyoruz. Bu vazifeyi şehrimize ve ülkemize hizmet etme şuuruyla yapıyoruz. Daha önce birçok kez söylemiştim yine söylemek istiyorum. Su idareciliği zor iştir. Tüm yatırımı yerin altına yaparsınız. Yerin altına adeta bir şehir daha kurarak yerin üstündeki günlük hayatın kesintisiz akması için 7/24 durmadan çalışırsınız” dedi.

'İçme şebekeleri kötü durumdaydı'

Suyun hayati yatırım olduğunu söyleyen Tutşi şöyle devam etti, “Barajdan, kaynaklardan ve sondajlardan suyun teminini, isale hatları, yağmur suyu ve atık su kanalları, kanalizasyon hatları suyun sağlıklı iletimini, bilişim teknolojileri de suyun takibini sağlayan hayati yatırımlardır. Bu yatırımların hiçbiri, sorun olmadan eksikliği hissedilmez. Su kesilmeden sebebi merak edilmez, kanal taşmadan kıymeti pek fark edilmez. Suyun üretimi, taşınması, arıtılması, deşarj edilmesi, tesislerin işler tutulması ve işletilmesinde büyük emeklerin olduğunu ifade etmek istiyorum. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Burası bizim evimiz. Çok değil sadece birkaç yıl önce; Kırsal ilçelerimizin çoğunda düzenli su verilememekte, içme suyu şebekeleri kötü durumdaydı. Tüm ilçelerimizin kanalizasyon şebekeleri yetersiz ve atık suları arıtılmadan deşarj edilmekteydi” ifadelerini kullandı.

diski-1.jpg

‘Büyük projeler ürettik’

Kayıp kaçak oranlarının yüksek, tahsilatların çok düşük olduğunu hatırlatan Tutşi, “Kırsal mahallelerimizin birçoğunda sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlanamıyordu. Bugün Kademe kademe bir plan dahilinde sorunları çözdük. Kayıp kaçaklarımızı azalttık, tahsilatlarımızı arttırdık. Tüm ilçelerimize artık 24 saat aralıksız su verebiliyoruz. 4 ilçemizin arıtma tesisini bitirip devreye aldık, 5 ilçemizin ihale aşamasında olduğunu gururla söylemek istiyorum. 2 ilçemizin projeleri bitmek üzere. En kısa sürede tüm ilçelerimizi atıksu arıtma tesislerine kavuşturacağız. Projelerimizi 1-2 yıllık değil, artık 15-20 yıllık planlamalar yapar hale geldik. Büyük yatırımlara imza attık. Büyük projeler ürettik. DİSKİ arttık kendi enerjisini üretebilecek konuma geldi.

‘DİSKİ’nin borcu yoktur’

3 yıl önce göreve “Su Gibi İşler” sloganıyla başladıklarını dile getiren Tutşi, “Su Gibi İşlemek; durmadan çalışmak, şehrin her noktasına hizmet götürmek demekti bizim için. Tüm mesai arkadaşlarımla birlikte; Su gibi hayatlar, şeffaf ve temiz işlere imza attık hamdolsun. Bundan böyle DİSKİ; Borcu olmayan, Çalışanlarının maaş ve sosyal haklarını aksatmadan ödeyebilen, hizmet ağının her santimine hakim, yatırımları ile Diyarbakır’ın su geleceğini sağlama alan gözbebeğimiz bir kurumdur hamdolsun. Bu duygu ve düşüncelerle katılımlarınızdan dolayı her birinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

'Daha önce 150 metrede su çıkıyordu, şimdi 300 metrede'

Suyun tasarruflu kullanılması çağrısı yapan Tutşi, “Sondajları açtıkça, çözdükçe o bölgenin sonunda gidermiş oluyoruz. Bostan Pınar'da DİSKİ tarafından en derin sondajı açtık. 585 metre derinliğinde sondaj açtık. Bu durumda şunu gösteriyor. Biz suyu her geçen gün azaltıyoruz, kaybediyoruz. Daha derinlere iniyor. Daha önce 150 metrede su çıkarken şimdi 300’de çıkıyor. Bulunması daha zor bir hale geliyor. İşletilmesi daha zor bir hale geliyor. Bu yüzden bizim daha duyarlı, daha dikkatli olmamız ve suyumuza hakim ve sahip çıkmamız gerekiyor” Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum