Kürt yayıncılardan açıklama: Kürt diline hakaret yok
AMİDA HABER- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık işbirliğinde organize edilen Mezopotamya Kitap Fuarı 16 Aralık’ta kapılarını açtı. 24 Aralık’a kadar açık olacak Diyarbakır Kitap Fuarı’nın açılışında Şair Berken Bereh’in söyleşi saatinin ertelenmesi krize neden oldu. Basına yansıyan haberlere göre söyleşi saatinin uzatılması Eski TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'ın söyleşisinin uzamasından kaynaklıydı.
İsmail Beşikçi’nin programıyla çakıştı
Kürt Yayıncılar İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Yazar Azad Zal ise Fuarın, şehirdeki trafik yoğunluğu ve katılımın beklenenden yüksek olması nedeniyle 50 dk geç başladığını belirterek programın aksadığını ve Bereh'in söyleşi saatinin İsmail Beşikçi'nin programıyla çakıştığını kaydetti.
Diyarbakır Kitap Fuarı’nın açılışında yaşanan bu krize ilişkin Kürt Yayıncılar İnisiyatifi açıklama yaptı. Kürt Yayıncılar İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Yazar Azad Zal, öncelikle fuar programına değindi.
'Çakışma oldu'
Zal, yaşanan aksaklıkların gerekçesini şöyle sıraladı: “Açılış merasimine katılım teyidi veren katılımcıların yoğun şehir trafiği ve yoğun ziyaretçi katılımından kaynaklı açılış merasimi 14.00 olarak belirlenmesine rağmen yoğunluktan kaynaklı 50 dakika gecikmeli olarak başlamasına neden oldu. Açılış merasiminin tehir olmasından kaynaklı söyleşi, panel, imza etkinliğinin yapıldığı bir salonumuzda gecikmeler yaşandı. Kürt Şair Berken Bereh’in programı da maalesef bu nedenle aksadı, Kürt Şair Berken Bereh ve Sosyolog İsmail Beşikçi’nin fuar programlarının zamanlamasında çakışma oluştu.
Gerekli olanaklar sağlandı
Bu aksaklığı telafi edebilmek için Fuar Koordinasyon Kurulu üyeleri, şairimizin hassasiyeti ve okuyucu ile dinleyicilere saygı gereği gecikmeli de olsa, etkinliğin en iyi koşullarda gerçekleştirmesi için gerekli hassasiyet gösterildi. Şairimiz Berken Bereh ile konuşularak, onayı da alınarak hemen yeni alan oluşturulup ses sistemi kuruldu ve şairimizin programını dilediği gibi gerçekleştirilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Daha önce bir saat olarak planlanan söyleşi etkinliği süresi kendilerine bırakılmak üzere yaklaşık 2 saat sürdü.
‘Kürt diline hakaret yok'
Devamında gece saatlerinde sosyal medyada şairimizin gecikme anındaki “serzenişleri” genel akıştan ve yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden bağımsız bir şekilde aktarılmış ve art niyet varmış gibi lanse edilmiştir. Yapılan bazı yorumların hakikatle ilgisi bulunmamaktadır. Oysa ki amaç hasıl olmuş Şairimiz programını gerçekleştirmiştir. Kamunun malumu üzere böylesi büyük çaplı organizasyonlarda, yüzlerce yayınevinin katıldığı, 400’ün üzerinde yazarın konuk olduğu, binlerce kitapseverin ziyaret ettiği, onlarca söyleşi, panel ve etkinliğin yapıldığı bu organizasyonumuzda bazı konuklarımızın gecikmeli katılmasından kaynak program tehiri çarpıtılmıştır. Böylesi büyük bir organizasyonda iki programın çakışmasını “Kürt Diline Hakaret” olarak yansıtmak başta fuar organizasyonuna emek verenlerin emeğine hakarettir. Bu konuda hassasiyeti bilinen “Kürt Yayıncılara” da hakarettir. Fuarımız daha önce ilan edilen takvim doğrultusunda okuyucuların büyük teveccühüyle devam etmektedir. Başta Amed olmak üzere çevre illerden de gelebilecek olan tüm kitapseverleri bu vesileyle bir kez daha Fuarımıza davet ediyoruz.”
Korkmaz: 350 yazar katıldı
DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Korkmaz, ise devam eden Diyarbakır Kitap Fuarına katılım ile ilgili verileri paylaştı. Fuara ilginin yoğun olduğunu belirten Korkmaz, şunları söyledi:
“Diyarbakır Kitap Fuarı’na 120 yayın standı 300 yakın yayınevi ile 350 yazar katılım sağladı. Fuar’da her gün söyleşi, panel, imza günü etkinliği düzenleniyor. 24 Aralık tarihine kadar sürecek olan fuarımız her gün saat 10.00 ile 20.00 arasında ziyaretçilere açık olacak. Halkımız fuara ilk gününden itibaren yoğun ilgi gösterdi. Şimdiye kadar Kitap Fuarını yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.