Kürtçenin yasaklı harfleri ‘Ortak Türk Alfabesi’nde!

Kürtçenin yasaklı harfleri ‘Ortak Türk Alfabesi’nde!
 Muhabir
Azerbaycan’da düzenlenen toplantıda 34 harften oluşan “Ortak Türk Alfabesi” kabul edildi. Türkiye’nin resmiyette kabul etmediği Kürtçedeki Q, W, X gibi harflerin de alfabede yer alması dikkat çekti.

AMİDA HABER - 2012 yılında başlatılan “Çözüm Süreci”nde Kürtçe üzerindeki yasaklar kısmi olarak kalksa da içerisinde geçen isimler halen nüfus müdürlüklerince kabul edilmiyor. Ancak 9-11 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan bir toplantı, Kürtçe harfler üzerindeki yasağın kalkması için kapı aralandı. Toplantıda, Kürtçede de kullanılan Q, W, X harfleri de dahil edilerek, 34 harfli “Ortak Türk Alfabesi” kabul edildi. Türk devletleri arasındaki yazışmalarda bu alfabenin kullanılacağı belirtildi.

turk-dunyasi-alfabe-3.jpg

TDK da katıldı

Bakü’deki toplantıya Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’ndan (TDK) dil uzmanları katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, toplantıda 34 harften oluşan ‘Ortak Türk Alfabesi' önerisi üzerinde uzlaşıldığını bildirdi.

5 ülke ortak alfabeye geçti

Alınan karara, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan’ın oluşturduğu “Türk Dünyası” ülkeleri, 34 harften oluşan ‘Ortak Türk Alfabesi’ni kabul etmiş oldular. Türkçe alfabe 29 harften, Azerbaycan alfabesi 32, Kazakistan alfabesi 33, Kırgızistan alfabesi 36 ve Özbekistan alfabesi de 33 harften oluşuyor. Bazı ülkeler alfabelerinde yumuşatma ve kesme işaretlerini de kullanıyor.

turk-dunyasi-alfabe-4.jpg

Kürtçeyi nasıl etkileyecek?

Kürtçe alfabe ise 31 harften oluşuyor. Kürtçede yer alan “Q, W, X” harflerinin, Türkçede resmi olarak kullanılması yasak ancak TRT Kurdî’de bu harfler kullanılıyor. Bölge illerindeki bazı belediye başkanları Q, W, X harflerini kullandıkları için soruşturmalara maruz kalmıştı. Ancak, kayyımla yönetilen belediyelerin web sitelerinde Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçesi yer almıştı.

kurtce-alfabe.jpg

Türkiye’de 2012 yılında yapılan yasal değişiklik ile okullarda Kürtçe sadece seçmeli ders olarak verilmeye başlandı. Diyarbakır Dicle, Mardin Artuklu, Van Yüzüncü Yıl, Muş Alparslan, Tunceli Munzur Üniversitesi ile Bingöl üniversitelerinde de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri açılmıştı.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum