Kuşkonar ve Koçağılı’da ne oldu? Tahir Elçi katledildi, Sezgin Tanrıkulu linç edildi
AMİDA HABER- CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldığı bir televizyon programında, “TSK, 15 köylüyü helikopterden attı. Köyleri yaktı ve bombaladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin uçaklarla bombalanması ile Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde 11 köylünün gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesi ile ilgili mahkum etti” ifadeleri nedeniyle sosyal medyada linçe maruz kaldı. Türkiye üç gündür CHP’li Tanrıkulu’nun bu sözlerini konuşuyor, savcılık soruşturma başlattı. Peki 29 yıl önce Şırnak’ta ne yaşandı.
Kuşkonar ve Koçağaçlı köylerinde ne olmuştu?
Şırnak’ın Kuşkunar ve Koçağılı köylerinde 1994 yılında büyük bir facia yaşandı. 29 yıl önce aynı anda 2 köy bombalandı. 38 köylü hayatını kaybetti, 13 köylü yaralandı. Köylüler bombalayan uçakları ayrıntılarıyla anlattı ama Genelkurmay Başkanlığı ısrarla, “O gün uçuşumuz yoktu” dedi. Bombardımanı gerçekleştiren 4 uçağın izi, dosyanın zamanaşımına uğramasına aylar kala Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. “Tanyer 60” kodlu iki F-4 ve “KAPLAN 05” kodlu iki F-16’nın operasyona katıldığı yer aldı.
Meclise taşındı
Yaşanan facia 1994 yılında Meclis’e taşındı. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, “Eylem hazırlığı içindeki bin kişilik terörist grupla ilgili ihbar üzerine Stoker Tepe ile Kuşkonar Köyü’nün kuzeyindeki kayalıklara hava harekâtı düzenlenmiştir” açıklaması yaptı. Genelkurmay da “O gün bölgede uçmadık” diyerek köyün bombalandığını yalanladı. Hava Kuvvetleri aynı yönde evrak gönderdi. Tanık ifadelerinde yer alan uçakların izi yıllarca sır olarak kaldı. 38 köylünün ölümüyle ilgili soruşturmada ilk karar olaydan 10 yıl sonra alındı. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Hakan Çeliker dosyayı “Olayı PKK’nın yaptığına dair delil bulunamadı” diyerek, Hava kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Askeri savcılık ise “Uçakların menşei belirlenemedi” deyip görevsizlik kararı verdi.
Tahir Elçi’nin ısrarı sonuç verdi
Uzun yıllar aydınlatılmayı bekleyen dosyaya zamanaşımının dolmasına aylar kala çarpıcı bir belge geldi. Köylülerin avukatı ve katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin talebi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Ulaştırma Bakanlığı’na yazı yazarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 26 Mart 1994 tarihli uçuş kayıtlarını istedi. Gelen yazı faciayı doğruladı. Gelen yazıda şu ifadeler yer aldı, “Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bulunduğu noktada (10 NM-18.55 KM) Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2 uçuş icra edildiği tespit edilmiştir” denildi.
Kuşkonar ve Koçağılı köyünde öldürülen siviller
Olayda aralarında nüfus kaydı olmayan Honaf Yıldırım ile birlikte ölen köylülerin isimleri şöyle: Zahide Kıraç, Ayşe Bengi, Şirin Kaçar, Huhi Kaçar, Şemsihan Kaçar, Fatım Bengi, Ahmet Kaçar, Şehriban Kaçar Huri Bengi, Luliz Bengi, Fatma Bedir, Hazal Kıraç, Asiye Erdin, Ömer Kalkan, Manmut Benzer, Ali Benzer Nurettin Benzer, Ömer Benzer, Abdullah Benzer, çiçek Benzer, Ayşe Benzer, İbrahim Borak, Şerife Yıldırım, Melike Yıldırım, Şaban Yıldırım, İrfan Yıldırım, Elmas Yıldırım, Ferciye Altan, Hacı Altan, Kerem Altan, Mahmut Oygur, Ayşe Oygur, Adil Oygur Asiye Yıldırım Kerem Yıldırım, Mirza Yıldırım, Şevket Yıldırım.
Asker savcılık soruşturma başlattı
Faciadan 12 yıl sonra 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı, 2006/260 sayısıyla soruşturma açtı. 2 yıl süren soruşturmanın sonunda görevsizlik kararı verildi, olay, “Menşei belirlenemeyen patlamalar” olarak kayıtlara geçti.
AİHM mahkum etti
Faciayla ilgili dosya Şırnak ile Diyarbakır arasında defalarca gidip geldi. 8 kez görevsizlik kararı verildi. Köylülerin avukatı katledilen dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 2006 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e başvurdu. Mahkeme Türkiye’yi 2013 yılında 2 milyon 305 bin Euru rekor tazminata mahkum etmişti.
Tahir Elçi öldürüldü
AİHM kararından 2 yıl sonra dosyanın avukatı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Suriçi’nde basın açıklaması yaptığı sırada uğradığı silahlı saldırı ile katledildi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.