Öcalan istedi, Bahçeli önerdi

Öcalan istedi, Bahçeli önerdi

Kaynak:Haber Merkezi

MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK’nin fesih ve silah bırakma kararının ardından, önceki gün atılacak adımlara ilişkin Meclis’te geniş kapsamlı bir komisyon kurulmasını önerdi. DEM Parti ise söz konusu komisyon talebinin Öcalan’dan geldiğini iddia etti.

AMİDA HABER – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’teki tüm siyasi partilerin katılımıyla geniş kapsamlı bir komisyon kurulmasını önerdi. DEM Parti’den Türkdoğan da komisyon önerisinin Abdullah Öcalan’dan geldiğini belirterek, çözüm için tüm partilerin katılımıyla bir komisyonun şart olduğunu söyledi.

Önce Öcalan önerdi…

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, Mezopotamya Ajansı’na verdiği röportajda Abdullah Öcalan’ın özel bir kanunla Meclis çatısı altında bir komisyon kurulması yönünde önerisi olduğunu açıkladı. Türkdoğan’a göre Öcalan, bu komisyonun demokratikleşmenin önünü açacak bir süreçte kilit rol oynaması gerektiğini düşünüyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son günlerde yaptığı açıklamalar, bu çağrıya dolaylı bir yanıt olarak değerlendiriliyor.

ozturk-turkdogan1.jpg

Tüm partiler yer almalı

Çatışma çözüm süreçleri yaşamış birçok ülkede benzer yapılar kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin de bu yolu izleyebileceğini belirten Türkdoğan, Bahçeli’nin önerisinin, Öcalan’ın çerçevesiyle örtüştüğüne dikkat çekti.

Türkdoğan, “Öcalan’ın önerisine göre komisyonda Meclis’te temsil edilen tüm partiler yer almalı ve temsil oranları dikkate alınmalı. Bu sayede toplumun geniş kesimlerinin görüşleri komisyona yansıyabilecek” dedi.

2024/06/12/tbmm-meclis.jpg

‘Çoğunluk değil, toplumsal mutabakat’

Türkdoğan, bu sürecin sadece bir hukuk meselesi değil, aynı zamanda bir sosyolojik zorunluluk olduğunu vurgulayarak, “Yeni Türkiye, Demokratik Türkiye gibi kavramların içi, bu tarz adımlarla doldurulabilir” sözlerini kullandı.

Sürecin tıkanmaması için çoğunluk iradesine yaslanmadan, nitelikli uzlaşmalarla ilerlenmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, salt çoğunlukla değil, toplumsal mutabakatla çalışacak bir komisyonun başarıya ulaşabileceğini vurguladı.

2025/03/10/ocalan-cagri.jpg

2012 Uzlaşma Komisyonu örneği

Türkdoğan, 2012 yılında kurulan Meclis Uzlaşma Komisyonu’nun deneyimini hatırlatarak, oy birliği kuralının ilk 60 madde dışında işlevsiz hale geldiğini ve komisyonun dağıldığını belirtti. Bu nedenle yeni kurulacak bir komisyonun yapısı, işleyişi ve karar mekanizmalarının partiler arasında açık şekilde müzakere edilmesi gerektiğini söyledi. Türkdoğan, “Bu bir siyasi irade meselesidir, eğer gerçekten çözüm isteniyorsa ortak bir yasa teklifiyle komisyon kurulabilir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.