Paramedikler dertli: 108 bin mezuna 2 bin atama!

Paramedikler dertli: 108 bin mezuna 2 bin atama!
112 ekinin eli kolu olan paramedikler, atanamamaktan şikayetçi. Türkiye’de 108 bin, Diyarbakır’da ise sayıları 2 bini bulan paramedikler, kontenjanların arttırılmasını istiyor.

AMİDA HABER- Türkiye’de üniversitelerin iki yıllık İlk ve Acil Yardım Paramedik (İlk ve Acil Yardım Teknikeri) Bölümünden mezun olanların sayısı 108 bin. Verilere göre, bu bölüm her yıl 15 bin mezun veriyor. 2 yılda bir yapılan KPSS ile işe yerleşen paramediklerin sayısı 2 bin iken, bölüm iki yılda bir 30 bin mezun veriyor. Amida Haber’e ulaşan Diyarbakır’da yaşayan paramedikler, atama sayısının arttırılmasını istedi.

‘2024’e kadar 10 bin atama istiyoruz’

Sağlık Bakanlığı’nın atama takviminde sekreterlere 32 bin, hemşirelere 12 bin kontenjan ayrılırken, kendilerine sadece 2 bin 200 kontenjan ayrıldığını belirten Diyarbakırlı paramedikler taleplerini şu şekilde sıraladı: “Hastane acillerinde çalışma yetkimiz var iken Sağlık Bakanlığı’nın atama takviminde bize ayrılan kadro sayısı sadece 17. Acildeki diğer kontenjanlar hemşirelere ayrılmıştır. Sekreter, hemşire ve ebelerin atama puan 70 iken, bizde 80 üstü puan isteniyor. Eskiden ambulans şoförü alımında paramedik mezunu olma şartı var iken sebepsiz bir şekilde bu yıl bizim elimizden bu hak alındı. Lise mezunlarına verildi. Bu hakkımızın tekrar verilmesini istiyoruz.”

‘112’de paramedik alımı yok’

112 Kontrol Komuta Merkezleri’ne paramedik alımının olmadığına dikkat çeken Diyarbakırlı paramedikler, bu konuda da düzenleme talep etti.

Paramedik nedir? Ne iş yapar?

Paramedik, diğer adı ile Acil Tıp Teknikeri, acil tıbbi durumlarda hasta veya yaralılara bakım yapan meslek grubuna verilen unvandır. Paramedik, acil durum çağrılarına cevap vermek, tıbbi hizmetler yapmak ve hastaları tıbbi tesislere taşımakla yükümlüdür.

(Amida Haber-Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.