Rapor var icraat yok: Lice Devlet Hastanesi’ne 6 yıldır güçlendirme yapılmadı

Rapor var icraat yok: Lice Devlet Hastanesi’ne 6 yıldır güçlendirme yapılmadı
Fay hattı üzerinde bulunan Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ndeki Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi için 2017 yılında güçlendirme raporu çıktı. Aradan 6 yıl geçti, güçlendirme yapılmadı, 185 personel ve hastalar kaderine terk edildi.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Lice İlçesi diri fay hattı üzerinde yer alıyor. 48 yıl önce 1975 yılında meydana gelen depremde, ilçe merkezi harabeye dönmüş, 2 bin 385 kişi yaşamını yitirmişti. Maraş depremi ile sarsılan illerden biri olan Diyarbakır’da gözler yeniden, hasar tespitinin yapıldığı, sağlam ve çürük raporlarının verildiği binalara çevrildi. Bu binalardan biri de fay hattı üzerindeki Lice İlçesi’nde bulunan Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi.

Rapor hazırlandı

lice2.jpg

185 personelin görev yaptığı, her gün onlarca hastanın hizmet aldığı Lice Devlet Hastanesi’nin deprem raporu 2017 yılında ihale ile özel bir mühendislik şirketine verildi. Şirket, hastanenin taşıyıcı unsurları, zemin etüdü başta olmak üzere birçok alanda inceleme yaptı. İncelemelerin sonucunda ayrıntılı rapor olarak hazırlandı.

‘Kolon, kirişler güvenli değil’

Rapordaki tespitlere göre, binanın kolon, kiriş elemanlarının yeterli güvenliğini sağlayamadığına dikkat çekilerek, “(…)Binaların ayrı ayrı performans düzeyleri ciltler halinde sunulmuş bulunup, tablo değerlerinden deprem ön incelemesini yaptığımız binanın gerek kolon ve gerekse de kiriş elemanlarının yeterli güvenlik düzeyini sağlayamadığını görüyoruz. Bu demektir ki; binanın güçlendirmeye ihtiyacı vardır.”

Güçlendirme yöntemini de önerdi

Şirket detaylı raporunda güçlendirme çalışmaları için de önerilerde bulundu. Taşıyıcı sisteme, perde ilavesini yapılması talep edilen raporda, “Analiz sonucunda ayrıca kirişlerde perde ilavesi gerekmekte olup ihtiyaç olması halinde kolon mantolama ve gevrek hasar veren kolon, kiriş ve perdeler için lifli polimer sargı yöntemi önerilmektedir. Taşıyıcı sisteme yapılan perde takviyeleri neticesinde yine geçerli olan deprem yönetmeliği gereğince, depremin aşılma olasılığı yüzde 2’ye göre can güvenliğini, 50 yılda yüzde 10’a göre hemen kullanımı sağlayacak yeterlilikte olması gerekir.”

İskenderun Devlet Hastanesi çökmüştü

“Depreme dayanıksız” raporuna rağmen taşınmayan İskenderun Devlet Hastanesi’nin bir bölümü Maraş depreminde çökmüştü. Resmi olmayan rakamlara göre en az 70 hasta, hasta yakını ve sağlık personeli yaşamını yitirmişti.

Haber: Gönül Morkoç-Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum