Siyasi Partiye Üyeliğinizi Sorgulayın

Siyasi Partiye Üyeliğinizi Sorgulayın
Siyasi partilere üye olmak, demokratik bir hakkın kullanılmasıdır. Ancak bazen, kişilerin bilgisi dışında siyasi parti üyeliği yapılabiliyor. Bu durum, kişilerin siyasi görüşlerine veya tercihlerine aykırı olabileceği gibi hukuki sonuçlarda doğuruyor.

AMİDA HABER- Zaman zaman haberlere de yansıyan bu durum nedeniyle vatandaşlar “Bir partiye üye olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?” sorusuna yanıt arıyor.

Öncelikle, bu durumdan şüphelenen kişilerin üyelik durumunu kontrol etmek için birkaç yöntem bulunuyor.

E-Devlet Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama

Öncelikle E-Devlet sisteminden siyasi parti üyeliğinizin olup olmadığınıza bakabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken E-Devlet Sisteminde Yargıtay Başkanlığı Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama linkine tıklamak. Yapılan sorgulama da kaydınız yoksa “Herhangi bir siyasi parti üyelik kaydınız bulunamadı.” Yazısı çıkacak. Şayet var ise hangi partiye üye olduğunuz bilgisi yer alacak.

Yargıtay Sitesinden Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama

Dilerseniz Yargıtay Başkanlığının web sitesine (https://vatandassipar.yargitaycb.gov.tr/proxyYargitay/portal_baslangic.uyap) linkinden ulaşarak gerekli bilgileri girip sorgulama yapabilirsiniz.

Siyasi Parti Üyeliğinden Nasıl İstifa Ederim?

Bilgisi dışında veya artık üyesi bulunduğu siyasi partiden istifa etmek isteyen kişiler için rehber hazırladık.

E-Devlet aracılığı ile Siyasi Partilerden istifa işlemi

Kayıtlı Olduğu Siyasi Partiye başvurarak, Parti Genel Merkezince SİPARWEB Programına istifanın kaydedilerek onay için Yargıtay Başsavcılığına bildirmesi,

İlgilinin şahsen, kimliği ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosuna başvurarak istifa dilekçesi vermesi,

Devlet Memurları için posta yoluyla başvurularda dilekçelerine görevli oldukları kurumdan alacağı görev belgesi aslının eklenmesi,

İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına, şahsen kimliği ile birlikte başvurarak, İlçe Seçim Kurulu Hakiminin imzalı üst yazısı ile dilekçe ve kimlik fotokopisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi halinde, istifaları işleme alınıyor.

Noter aracılığı ile düzenlenen istifaya ilişkin belge aslının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi de geçerli bir yol.

Yukarıda belirtilen işlemler dışında yapılan başvurular dikkate alınmıyor.

Sıkça Sorulan Sorular:

Siyasi partiye üye olduğumu nasıl öğrenirim?

E-Devlet ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının web sitesinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

E devletten parti üyeliği silinir mi?

E-Devletten siyasi parti üyeliği silme işlemi yapabilirsiniz.

AK Parti üyeliğinden nasıl çıkılır?

AK Parti - Siyasi parti üyeliğinden E-Devlet Sistemi ve diğer birçok kanaldan üyeliğinizi sildirebilirsiniz. Haberimizde tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Kaç tane siyasi parti var?

Siyasi Parti sayıları her yılın Ocak ayında Yargıtay tarafından açıklanmaktadır. 2023 yılı Ocak ayı itibariyle 124 siyasi parti faaliyette görünmektedir. Ancak detaylı ve kesin bilgiye Yargıtay web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Siyasi Partiye Bilgim Dışında Üye Yapıldım, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim

Şayet siyasi bir partiye bilginiz dışında üye yapıldıysanız öncelikle üyeliğinizi hemen sonlandırıp, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.