Türkiye bu görüntüyü tartışıyor: İşkence mi, ceza mı?

Türkiye bu görüntüyü tartışıyor: İşkence mi, ceza mı?
 Muhabir
Polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden 19 yaşındaki Yunus Emre Geçit’e çöp poşeti giydirilmesi, hayvan aracında taşınması hukukçuları ikiye böldü.

AMİDA HABER - İstanbul’da kendisini yakalamaya çalışan polis memuru Şeyma Yılmaz'ın silahını alarak ateş eden Yunus Emre Geçit, olaydan kısa süre sonra gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Emniyetteki sorgusundan sonra mahkemeye sevk edilen Geçit’e yapılan muamele hukukçuları ikiye böldü.

seyma-1-001.jpg

Çöp poşetiyle hayvan aracına bindirildi

Katil zanlısı Yunus Emre Geçit, siyah çöp poşeti giydirilip, hayvan taşıma aracına bindirilerek adliyeye sevk edilmişti. Katil zanlısına yapılan muameleden dolayı polislere soruşturma açıldığı iddiasına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından tepki göstermiş, iddiayı sert bir dille yalanlamıştı.

Geçit, adliyeye götürülürken, çekilen görüntüler sosyal medyanın bir numaralı gündemi oldu. Bazı çevreler, işlediği cinayet nedeniyle Geçit’in bu muameleyi hak ettiğini savunurken, bazı çevreler ise “işkence ve kötü muamele yasağına” dikkat çekerek, polisin tavrını eleştirdi.

seyma3.jpg

Tepkiler şöyle:

İnsan Hakları Derneği (İHD)

Gözaltı işlemleri sonrası basına verilen görüntülerde Y.E.G.'ye çöp poşeti giydirilmiş ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamasında kullanılan ‘Hayvan Nakil Aracı’na bindirilerek ters kelepçeli ve yarı çıplak halde görünmüştür. Bu durum apaçık işkencedir. Her bireyin insan onuruna yaraşır muamele görme hakkı evrensel bir insan hakkıdır. İşkence ve kötü muamele mutlak yasaktır. İsnat edilen suç ne olursa olsun bir kişinin iç hukuk ve imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde işlem yapılması, özellikle gözaltına alınan kişiler için geçerli olan BM Mandela Kurallarına aykırı biçimde işlem yapılması kabul edilemez. Hiçbir devletin intikamcı yaklaşım hakkı uygulama hakkı olamaz! Bu olaya sebep olan sorumlular hakkında etkin soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.

ihd-001.jpg

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren:

Bütün uluslararası belgelerde ve iç hukukta işkence/kötü muamele mutlak olarak yasaklanmıştır. Hiçbir koşulda insanlık onuru ile bağdaşmayan fiil ve davranışlar meşru gösterilemez. Adli ve idari soruşturmaların başlatılması hukuk devleti olmanın gereğidir.

nahit-eren.jpg

DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu:

Polisi öldüren katile lanet olsun, onu hayvan koruma arabasıyla çöp poşetine koyup götüren polise bu emri veren amire de yazıklar olsun.!!! Cezayı vermenin polise ait olmadığını bu toplum ne zaman anlayacak, ayırt edecek yahu.!?”

gergerli.jpg

Kemal Öztürk (Gazeteci):

26 suç kaydı bulunan bir psikopata yargı gereğini yapmayınca, kolluk böyle bir muamele göstererek mesaj vermiş herkese. İlk bakışta insanın hoşuna giden bir durum olabilir. Birçok kişi de alkışlamıştır. Ancak bir devleti büyük yapan şey, ne olursa olsun hukukun, kaidelerin, kanunların içinde kalabilmesidir. Yasaların sokakta uygulanmasını sağlayan polis gücünün kendi başına bu kararı alması yanlış sonuçlar doğurabilir. Genç polisimizin şehit edilmesi ciğerimizi yaktı, isyan ediyoruz bu yargı sistemine ama devletin görevlileri sakin olmak zorunda. Bu da onların imtihanı. Başımız sağ olsun, mekanı cennet olsun.

ohd.jpg

Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD)

Kameralar önünde hiçbir çekince olmadan insan onuruna aykırı bir şekilde temel insan haklarını alenen ihlal eden fiillere maruz bırakılmış ve bu suç fiillerine ilişkin görüntüler topluma servis edilmiştir. Bir suç işleyen ya da işlediği iddia edilen kişinin yasalar karşısındaki yargılanma usulü ve cezası belirlenmiştir. Suçu ne olursa olsun hiç kimseye işkence, eziyet ve insan onuruyla bağdaşmayan muamele edilemez. Bu usul ve kurallara uymayarak, aşağılayıcı, ırkçılık içeren ve işkence suçu oluşturan eylemlerde bulunan kamu görevlileri suç işlemektedir. İlgili kolluk görevlileri derhal tespit edilerek haklarında etkili bir soruşturma yürütülmelidir!

rnak-barosu-001.jpeg

Şırnak Barosu:

Yaşanan üzücü olayla birlikte olaydan sonra kolluk birimlerinin şüpheli Y.E.Ç'i çöp poşetine koyması, hayvanlara ait araç ile savcılığa götürmesi ve devamında uyguladığı insanlık dışı muameleler bir hukuk devletinde kabul edilemeyecek, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden bir tutumdur. Bilinmelidir ki hukuk ve kanunlar esasen tam da bu durumlar için vardır. Öncelikle polis memurumuz Şeyda Yılmaz’a Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Basına da yansıdığı üzere işkence ve kötü muamele yasağını açıkça ihlal eden kolluk birimleri hakkında ilgili birimlerin gerekli tahkikatı yapması gerektiğini dile getiriyor ve olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

İnternet kullanıcıları destek verdi

Bazı internet kullanıcıları da “26 suç kaydı var ama hala dışarıda geziyor.”, “Polisin eline sağlık az bile yapmış yerde sürükleyerek götürselerdi olurmuş, polise uzanan eller kırılsın” şeklinde destek verdi.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum