Türkiye’de ilk deprem istifası Diyarbakır’dan

Türkiye’de ilk deprem istifası Diyarbakır’dan
Diyarbakır Engelli Meclisi Başkanı Leyla Aytek, Kahramanmaraş merkezli depremde insanlara yardım edemediği için görevinden istifa etti.

AMİDA HABER- Kahramanmaraş merkezli depremde 45 bin kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralandı. Depremde üyelerinin yardımına koşamadığı için kendini suçlu hisseden Diyarbakır Engelli Meclisi Başkanı Leyla Aytek yaptığı açıklama ile görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Suçluların da istifa etmesini diliyorum

Aytek açıklamasında, “6 Şubat günü sabaha karşı ve aynı gün, öğlen saatlerinde yaşanan 2 ayrı deprem ve sonrasında yaşadıklarım, bölgemde ve ülkemde yaşananlar karşısında sessiz kalmak yerine, neler yapabilirim diye çok düşündüm. Ben görme engelli ve İki Elin Sesi Sevgi Kadın Derneği, Türkiye Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve Bölge Temsilcisi aynı zamanda Diyarbakır Engelli Meclisi Başkanıyım. Depremin yaşandığı anlarda, hiçbir üyeme ulaşamadım. Görme engelli olduğum için enkaz altında kalanlara ulaşamadığım için elimden gelen bir şey olmadığı kanaatine vardım. Onlara yardıma koşamadığım için kendimi suçlu hissediyorum. Bu yüzden bütün görevlerimden istifa ettiğimi açıklamak istiyorum. Suçluların da istifa etmelerini yada bir an önce insanların sorunlarını çözmesini, halkın da takip etmesini diliyorum.

Üzerime düşeni yapmaya hazırım

Depremle ilgili acı veren fotoğraf ve görüntüleri sosyal medyada paylaşıp ahkam kesmek yerine ülkemin seferber olmasını istiyorum. Görünürde yapılan değil, gerçekten gerekenin yapılmasını istiyorum ve bunun takipçisi olacağım, herkesin de takipçisi olmasını istiyorum. Bu konuda birlik olma vakti olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede çağrı yapıyorum. Tüm sanatçı, sanat camiası, yazar ve çizerler, fikir insanları, bilim insanları, uzmanlar, bu konuya destek olabilecek kim varsa hepsine birlik çağrısı yapıyorum. Ben engelli bir kadın ve Kürt yazar olarak üzerime düşeni yapmaya hazırım.

Koruyucu aileler kimler olacak?

İnsan, STK başkanı ve yazar olarak çözüm, oturduğumuz yerden gelmesine beklemek, yada yardım toplamakla mümkün olmadığını biliyorum. Her ne kadar üyelerim zarar görmüş olmasa da ülkemde yaşananlar, bana çok acı veriyor. Annesiz ve babasız kalmış yavrular, akrabalarına ulaşılması için erkenden tedbir alınmalı. Koruyucu aileler, kimler olacak? Kendi yuvalarından koptukları yetmezmiş gibi şehirlerinden, dillerinden ve de özlerinden koparılacak endişesi beni çok üzüyor. Onlara koruyucu olmak yerine tüm ülkedeki gelecek nesilleri koruma altına alıp sorunların çözüm noktasında resmi işlemlerin ne kadar hızlı sürdürüldüğünü ve de gerçekte tedbirlerin alınıp alınmadığını takip etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu yıkımın gerçekleşmesini Allah istemedi, bu yıkımın tek suçlusu insanlar ve varsa denetimsizlik, belediyelerin izin verdiği imarlar, müteaahhitler ve devletin kendisidir.

Görevimden istifa ediyorum

Siyasetçilerin de üslubuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Acılar yaşanan bu süreçte, düşüncesi, fikri ne olursa olsun, acılar üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. İnsana insan gibi muamele yapılması için tüm ülkede topyekün birlik ve seferbirlik çağrısı yapılmalı. Bütün işlerimizi bir kenara bırakıp, açıkta kalan insanlara acil barınma, sıcak gıda, hasta ve yaralılara ilaç temin edilmesi gerekir. Deprem bölgesindeki, kadın ve çocuklar başta olmak üzere bütün depremzedelerin, acil ihtiyaçları karşılanmalı. Ben görev yaptığım bütün sivil toplum kuruluşu temsilciliklerinden istifa ediyorum. Sorumlu düzeyinde olan kişilerin de vicdan muhasebesi yaparak, kendine ve halka karşı olan sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.