UNESCO’ya eleştiri: Defalarca rapor yazdık 7 yıl sonra geldiler

UNESCO’ya eleştiri: Defalarca rapor yazdık 7 yıl sonra geldiler
Mimarlar Odası Diyarbakır Eş Başkanı Ferit Kahraman Sur’daki yıkıma dikkat çekerek, “UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne birden çok rapor iletilmesine ve çağrılar yapılmasına rağmen bu ziyaret ancak 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilmiştir” dedi.

AMİDA HABER- TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır'a gelen UNESCO heyetinin gezisi ile ilgili, Elektrik Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Eş Başkanı Ferit Kahraman, Sur’daki yıkıma dikkat çekti. Kentsel Sit Alanı Suriçi’nde yıkım ile başlayan ve yeni yapılaşma ile devam eden süreci anlatan Kahraman, “Hevsel Bahçelerinde, Dicle Nehrinde yapılan bu uygulamaların kent kimliğine ve hafızasına, sosyolojik ve demografik yapısına bir saldırı olarak gördüğümüzü sunum, rapor ve belgeler ile heyete iletilmiştir” dedi.

7 yıl sonra ziyaret

Tarih, doğa ve kültürel mirasın korunmasını kendine görev edinen kurumların, Suriçi’ndeki yıkıma sessiz kalmayı tercih ettiğini belirten Kahraman şunları söyledi: “Bu körlüğe, sessizliğe karşı UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne birden çok rapor iletilmesine ve çağrılar yapılmasına rağmen bu ziyaret ancak 7 yıl aradan sonra gerçekleştirilmiştir. Misyon, resmi kurumlar ‘rehberliğinde’ 5 gün boyunca alanda incelemeler yapmıştır. Resmi kurumlarca planlaması yapılan söz konusu STK buluşması için ise 2 saatlik süre ayrılmıştır. Her ne kadar süre az olsun gerçekler aktarılmasın diye düşünülmüş olsa da bu süre içerisinde 7 yıllık bitmek bilmeyen yıkımların aktarımı raporlarla birlikte yapılmıştır” dedi. (Amida Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.