Uyarılar dikkate alınmadı 125 milyon çöp oldu

Uyarılar dikkate alınmadı 125 milyon çöp oldu
Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerinin uyarılarına rağmen Dicle Nehri kenarına kurulan çadır kente, 125 milyon lira harcandı. Yağmurdan sonra çadır kent boşaltıldı, milyonlar çöp oldu.

AMİDA HABER- Kahramanmaraş merkezli 2 deprem Diyarbakır’da da büyük hasara neden oldu. Depremde 7 bina yıkıldı, 407 kişi yaşamını yitirdi. Binlerce binaya ağır hasarlı ve acil yıkım raporu verildi. Evlerine oturulamaz raporu verilen bin 200 kişi çadır kente yerleştirildi.

Bin 900 çadır kuruldu

AFAD, depremzedelerin geçici barınması için içerisinde bin 900 çadırın yer aldığı çadır kent kurdu. Çadırlardan 400’üne evsiz kalan depremzedeler yerleştirildi. Çadır kent kurulduktan sonra Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Kaymakamlığı’na devredildi.

Sivil toplumun uyarısı

Çadır kent Dicle Nehri kenarına kurulduğu için, ilk günden beri tartışma konusu oldu. TMMOB başta olmak üzere, kentteki sivil toplum örgütleri, nehrin taşması, boğulma, su baskını gibi tehlikelere karşı günlerce Diyarbakır Valiliği ile yetkili kurumları uyardı, ancak uyarılar dikkate alınmadı.

sel.jpg

Sadece 3 hafta kaldılar

Depremzedeler çadır kentte sadece 3 hafta barınabildi. 15 Mart’ta etkili olan sağanak yağış nedeniyle çadır kenti su bastı. Günlerce sivil toplum örgütlerinin uyarılarını dikkate almayan valilik, apar topar depremzedeleri tahliye ettiğini açıkladı.

Milyonlar harcandı

cadir-kent-kurulum.jpg

Tahliye ile, çadır kentin elektrik ve su alt yapısı için harcanan milyonlar çöpe gitti. Amida Haber’in edindiği bilgiye göre, çadır kentin elektrik şebekesi için DEDAŞ 100 milyon, su alt yapısı için DİSKİ 10 milyon, Büyükşehir Belediyesi 5 milyon, Yenişehir Belediyesi ise 10 milyona yakın harcama yaptı. Yetkili kurumların inadı nedeniyle 125 milyon TL’lik boşa gitmesi kentte tepkiye neden oldu.

(İlyas Akengin/Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.