Diyarbakır Kültür Yolu Festivali başladı: İşte 9 günlük program

Diyarbakır Kültür Yolu Festivali başladı: İşte 9 günlük program
 Muhabir
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği ve 20 Ekim'e kadar sürecek olan sanat, kültür ve eğlence dolu "Diyarbakır Kültür Yolu Festivali"nin açılışı gerçekleşti.

AMİDA HABER- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır oldu. Kadim Mezopotamya kültürünün binlerce yıllık tarihi geçmişine sahip en güzel şehirlerden Diyarbakır’da düzenlenecek Festival ile kentin tüm doğal güzellikleri ve tarihi değerleri daha da görünür ve bilinir kılınacak.

Festival açılışı yapıldı

Günlerdir merakla beklenen festival açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti.

AK Partili iki vekil katılmadı

Programın açılışına AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ile Mehmet Sait Yaz'ın katılmaması dikkat çekti.

festival1.jpg

50 noktada etkinlikler yapılacak

12-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Diyarbakır Kültür Yolu Festivali süresince Diyarbakır, geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunarak, 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. Üçüncü kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Diyarbakır’da Festival süresince konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler kültür sanatla buluşacak. Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarında bulunan 50’ye yakın mekandaki etkinliklerde sanatçılar Diyarbakırlılarla bir araya gelecek.

Diyarbakır’da konserlerle coşacak

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Diyarbakırlılar doyasıya eğlenecek. Nevruz Parkı’na kurulacak ana sahnede, Murat Boz, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar, Fatma Turgut, Emir Can İğrek, Merve Özbey, Gökhan Türkmen, Dedublüman ve Alişan sevenleriyle bir araya gelecek.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve toplulukları ile farklı sanatçılar da festivalde sanatseverlerle buluşacak.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde; 12 Ekim Cumartesi günü Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu, Koro Şefi Fatih Alaskan yönetiminde “Dillerden Yüreklere Halk Ezgileri Konseri” ile sahne alacak. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Mânâ İkliminden Damlalar, Solistler Ufuk Yürüç ve Ahmet Çalışır eşliğinde gerçekleşecek. Ercan Polat, İbrahim Candan ve Hüseyin Tatar da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde sevenleriyle bir araya gelecek.

Tiyatro oyunları

15 Ekim Salı günü Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu ‘’Kızılırmak’tan Dicle’ye’’ ile sanatseverlerle buluşacak. Kayseri Devlet Tiyatrosu ise “Keşanlı Ali Destanı” tiyatro oyunu ile tiyatroseverlerle bir araya gelecek.

Bedri Ayseli Kültür Evi’nde ‘’Bedri Ayseli ve Eyvan Grubu’’ konseri müzikseverlerle buluşacak. Surp Giragos Kilisesi’nde ‘’Dengbej Divanı’’ gerçekleşecek.

Kurşunlu Meydanı; Grup Ravza, Grup Tillo, Tekkelam Musiki, Mustafa Demirci, Umut Mürare, Eşref Ziya, Fatih Koca, Fırat Türkmen - Ahmet Fescioğlu, Prof.Dr. Ubeydullah Sezikli - Mehmet Kemiksiz, Bedri Ayseli, Aydın Aydın, Ömer Karaoğlu konserlerine ve Ankara Devlet THM Korosu Ses ve Saz Sanatçıları, Sivas Devlet THM Korosu Ses ve Saz Sanatçıları ve Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın “Adı Güzel, Kendi Güzel Muhammed’’ konserine ev sahipliği yapacak.

Anadolu Ajansı sergisi

Geleneksel Sanatlar Derneği’nin ‘’Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır’’, ‘’Türkiye Jokey Kulübü 12. Resim Yarışması Sergisi’’ ve ‘’Pulların Işığında Tarihin İzinde Pul Sergisi’’ Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Müze ayrıca Geleneksel El Sanatları’na ve ustalarına da ev sahipliği yapacak. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nin Bahçesi’nde Sultan Adler’in Lale Kız ve Beste Alperat’ın Heykel Yerleştirmeleri de sanatseverlerle buluşacak. Paşa Hamamı’nda "Matraki" Bir Osmanlı Yıldızı Sergisi ziyaretçileri ağırlayacak. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ise ‘’Anadolu Ajansının Gözünden Diyarbakır Kültür Varlıkları Sergisi’’ne sahne olacak. Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmet’in dijital sergisi ‘’Sonsuzluk Kapıları’’ Ulu Cami’de görülebilecek. ‘’Besmele-i Şerif Hat Sergisi’’ Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi (Ulu Cami)’de, ‘’Geçmişin Toz Pembe Çerçevesi Resim Sergisi’’ Ziya Gökalp Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşacak. Yenikapı Caddesi’nde Foto Muhabirleri Derneği tarafından ‘’Türkiye'nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi’’ Festival boyunca fotoğraf severleri ağırlayacak. Yenikapı Caddesi No: Ti18’de Olgunlaşma Enstitüsü’nün ‘’Kadim Eller: Sonsuz Sanat Sergisi’’ görülebilecek.

Ödül töreni

Festivalde Diyarbakırlı fotoğraf severler için fotoğrafçılık ile ilgili etkinlikler de yer alacak. Festivalin ilk günü 12 Ekim Cumartesi Günü İç Kale Meydanı’nda Fotomaraton etkinliği gerçekleştirilecek. Sabah 10.00’da kayıtlar sonrası 12:00’de etkinlik başlayacak. 13 Ekim Pazar Günü de Coşkun Aral Söyleşisi ve Fotomaraton Ödül Töreni düzenlenecek.

Sinema, bale ve tiyatro

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Diyarbakırlılar festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nde; İstanbul Devlet Tiyatrosu “Masal Yolu”, İzmir Devlet Tiyatrosu ‘’Ersin Ayhan - Tiyatronun Mutfağı Atölyesi”, Sivas Devlet Tiyatrosu “Gizli Bahçenin Bezelyesi” Kayseri Devlet Tiyatrosu “Kırmızı Kanatlı Baykuş”, Van Devlet Tiyatrosu “Mustafa Erdem Pandomim Atölyesi”, İzmir Devlet Tiyatrosu “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” ve Antalya Devlet Tiyatrosu “Durmuş Benli - Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Tasvir Yapım ve Oynatımı Atölyesi” sanatseverlerle buluşacak.

Tiyatro etkinlikleri

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin ‘’Barış Ormanı’’ çocuk operası ve ‘’Folklorama’’ müzikali, Van Devlet Tiyatrosu “İtaat İlamı”, Trabzon Devlet Tiyatrosu “Otoban Köpekleri”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Acaibü’l Temaşa” Bursa Devlet Tiyatrosu “Mai ve Siyah”, Van Devlet Tiyatrosu “Büyülü Prens” temsillerine ev sahipliği yapacak. Orhan Asena Oda Tiyatrosu’nda; Trabzon Devlet Tiyatrosu “Sihirli Lamba”, Sivas Devlet Tiyatrosu “Tebeşir Ağacı”, Adana Devlet Tiyatrosu “Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak. Oda Tiyatrosu Dt Genç Sahne’de; Bursa Devlet Tiyatrosu “Uçurtmanın Kuyruğu”, Van Devlet Tiyatrosu “Şifreli Köpek”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Çöp Canavarı” sahne alacak. Kayapınar Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Kral Olmak İstemeyen Aslan” ve “Bir Düş Gibi (Cahide Sonku)” temsillleri sanatseverlerle buluşacak. Erzurum Devlet Tiyatrosu ’’Hiç Kimsenin Öyküsü’’ ve İstanbul Devlet Tiyatrosu “Çarpışma”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Kadınlar Filler ve Saireler” tiyatro oyunları ve kostüm tasarımcısı Şeyda Candan Günay ile “Haydi Ejderha Yapalım” etkinliği Kayapınar Sahnesi’nde ilgililerini ağırlayacak. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Radyo-yu Hümayun” temsiline ev sahipliği yapacak.

Film festivali

Sinema meraklıları için de festivalde farklı etkinlikler bulunuyor. 17-18 Ekim günlerinde Dicle Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi’nde Sinema Genel Müdürlüğünce “Belgesel Eğitim Projesi Atölye Çalışmaları, Belgesel Sinema Atölyesi Doç.Dr. Hakan Aytekin-Bahriye Kabadayı Dal’ın katılımıyla düzenlenecek. 18-19-20 Ekim günlerinde Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği tarafından III. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali gerçekleştirilecek.

Nihat Hatipoğlu katılacak

“11 Ekim Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konferansı” Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenecek. Diyarbakır’ın önemli müzeleri ve tarihi mekanları festival boyunca rehberli gezilerle meraklılarıyla buluşacak. 13 Ekim Pazar günü ‘’Yaşayan Miras Gezisi’’ kapsamında Diyarbakır Kent Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır Sergisi görülebilecek. Gazi Caddesinde Festival süresince Sokak Etkinlikleri düzenlenecek. Birçok önemli ve popüler isim birbirinden farklı konulardaki etkinliklerde sevenleriyle ve ilgililerle bir araya gelecek. Sevgi Deniz - Mustafa Karataş söyleşisi, Pınar Özenç - Mehmet Emin Ay söyleşisi, Bekir Köse-Osman Egin söyleşisi, İbrahim Sadri söyleşi ve dinletisi, Işıl Açıkkar - Mustafa Akgül’ın katılacağı Konferans ve Nihat Hatipoğlu’nun katılacağı Konferans Kurşunlu Meydan’da gerçekleşecek.

Çocuklar için festival

Festival boyunca Yenikapı Hançepek Meydanı’na kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak. Lisanslı çocuk oyunları ve etkinlikleri ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Benzer Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum