Diyarbakır’daki Ermeni Kilisesi restorasyonu dualarla başladı

Diyarbakır’daki Ermeni Kilisesi restorasyonu dualarla başladı
Diyarbakır’ın önemli ermeni kiliselerinden olan ve harabeye dönen Surp Sarkis kilisesinin restorasyonu dualarla başladı. Duayı Ermeni Patriği Sahak Maşalyan yönetti.

AMİDA HABER - Diyarbakır’ın Sur ilçesi Ali Paşa Mahallesi’nde bulunan ve 508 yıllık bir tarihe sahip olan Surp Sarkis Ermeni Kilisesi restore edilecek. Restorasyon için Türkiye Kültür Bakanlığı 5 milyon TL hibe etti. Restorasyona 2 milyon dolar harcanacağı tahmin ediliyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yayınlanan genelge ile zanaat okulu olarak da işlev gören Surp Sarkis kilisesi 1915 yılından bu yana sahipsizdi. Kentin önemli tescilli yapılarından olan kilise harabeye dönse de tarihi sütunları ile ayakta kalmayı başarabilen nadir eserlerden biri.

Patrik bizzat duayı yönetti

surp-sarkis-ermeni-kilisesi1.jpg

Tarihi kilisenin onarımı ve restorasyonu çalışmaları başladı. Kilise restorasyonu öncesi Ermeni Patriği Sahak Maşalyan’ın katılımıyla dua edildi. Duaya Maşalyan’ın yanı sıra ermeni cemaati temsilcileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun ve Sur Belediyesi Eşbaşkanı Gulan Fatma Önkol da katıldı. Tarihi kilisenin restorasyonu için yardım çağrısında bulunan Maşalyan, kilisenin kentin önemli tarihi eserleri arasında yer aldığını belirterek, sahiplenilmesini istedi.

Doğan Hatun’dan yardım sözü

surp-sarkis-ermeni-kilisesi2.jpg

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun da başta kiliseler olmak üzere tüm tarihi yapıların korunması gerektiğini belirterek, “Her biri kentin hafızasını taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Surp Gıragos Ermeni Kilisesi’nin de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Osman Baydemir döneminde restore edildiğini hatırlatan, Hatun, belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum