Diyarbakır’daki papazsız Kiliseye Fransa’dan atama

Diyarbakır’daki papazsız Kiliseye Fransa’dan atama
Diyarbakır’daki Mar Petyun Keldani Kilisesi’ne 108 yıl sonra Fransa’da görev yapan başepiskopos Peder Sabri Anar atandı.Sur ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle birçok kilise uzun süre kapalı kalmıştı.

AMİDA HABER- Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde bulunan ve uzun süredir papazı bulunmayan tarihi Kiliseye atama yapıldı. Edinilen bilgilere göre, Şırnak’ın Uludere ilçesi Bazyan olarak da bilinen Doğan köyü doğumlu ve Fransa’da Keldani Cemaati rahibi olarak görev yapan Peder Sabri Anar, Türkiye Keldanileri Ruhani Reisliği görevine Başepiskopos olarak atandı.

Diyarbakır Başepiskoposu olarak seçildi

Fransa Arnouville’deki Keldani Cemaati rahibi olan Peder Sabri Anar, Bağdad Keldani Kilisesi Kutsal Meclisi tarafından ve Papa Françesko’nun onayı ile Türkiye Keldani Cemaati Diyarbakır Başepiskoposu olarak seçildi.

Monsenyör Sabri Anar, 1 Ocak 1966’da Uludere, Türkiye’de doğdu. İstanbul’da Minör Fransisken Seminerinde okudu ve ardından 1985’te Bağdat’ta Keldani Patrikhane Seminerine girdi. 10 Kasım 1990’da Île de France- İl dö Frans- bölgesindeki Keldani topluluğu için pastoral hizmetine başladığı Paris’te rahip olarak atandı.

1990’dan 2006’ya kadar Sarcelles’teki St. Thomas Apôtre Kilisesi’nin başrahip yardımcısı ve ardından da başrahibi olarak görevine devam etti. 2016’dan bu yana Arnouville’deki St. Jean Apôtre-sen jan apot- Kilisesinde Sorumlu. 2017 yılında Keldani Kilisesi’ne Korepiskopos olarak atanan Monsenyör Anar Paris’te Katolik Enstitüsü’nde Kateketik Master derecesi aldı.

Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi’nin geçmişi

Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi Diyarbakır şehrinde etkin olarak görev yapan iki kiliseden birisidir. Kilisenin kendine ait küçük bir cemaati olup bu cemaat 10 aileden oluşmaktadır. Bu sayı ile belirtildiği zaman en çok 450 kişinin ibadet ettiği bir yer olarak söylenebilir. Kilise çok aktif olarak ibadet edilmediğinden dolayı kendine ait bir papazı yoktur. Süryani Kilisesine ait bir papaz ayda bir kere bu kiliseye gelmektedir. Kilise üç adet neften ve beş apsisten oluşmaktadır. Kilise şu an Türkiye Kültür Mirasları arasında kayıtlıdır. Kiliseyi ziyarete giden birçok kişi orada mum ile dilek dilemeden kiliseden ayrılmamaktadır. Kilisenin duvarlarında oldukça zarif resimler yer almaktadır ve kilisenin içerisinde oldukça hoş bir ev ortamına rastlamanız mümkün olabilir. Ayrıca kilisenin duvarlarında kilisedeki bazı ayinlerde kullanılan giyseleri de görebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.