Diyarbakırlı yazar, Birîna Reş olayının romanını  yazdı

Diyarbakırlı yazar, Birîna Reş olayının romanını yazdı

Diyarbakırlı yazar Vedat Çetin’in yeni kitabı ‘önce kuşlar öldü’ kitabı çıktı. Kitabın ana konusu bölgede geçmişte yaşanan Birina Reş (Kara Yara) hastalığının nedenlerini yazdı.

AMİDA HABER- Yazar Vedat Çetin’in Birîna Reş (Kara Yara) olarak bilinen ve bölgede yüzlerce çocuğun ölmesine neden olan hastalığı konu alan Önce Kuşlar Öldü kitabı okuyucuyla buluşuyor.

Birina Reş hastalığının izini sürdü

1950’li yıllarda ABD’nin Marshall yardımları kapsamında Türkiye’ye hibe olarak gönderilen yüz bin ton civarındaki Hekzaklorobenzen ihtiva eden cıvalı tohumluk buğdaylardan kaynaklanan ve halk arasında Birîna Reş (Kara Yara) olarak adlandırılan hastalığın izini süren Çetin, bu trajik olayı kitaplaştırdı.

Yüzleşmeye davet etsin

Hikayeyi anlatan Çetin, “İlkin belgesel ve kurmaca formunda yazmaya başladım. Bitirdikten sonra, bir süre bekledim. Edebi yönden kaygılarım vardı. Geniş bir okur kitlesine ulaşsın, hatırlansın, bir yüzleşmeye, hesaplaşmaya davet etsin diye sadece kurmaca formuyla yazarken sırtında kambur oluşan bir edebi forma dönüşmesi kaygısını hep taşıdım. Derken dosyanın adını, kurgusunu değiştireceğim üçüncüsünü yazmaya koyuldum. Yine de arzuladığım sonucu alamamıştım. Daha sıkı bir çalışma programıyla dördüncü yazım yolculuğuna çıktım. Fazlalıkları kesip atarak, sade bir anlatımla sakin bir final noktasında karar kıldım. Klaros Yayınları tarafından çıkarılan ve ön siparişe açılan kitap bu linkten temin edilebiliyor.

Vedat Çetin kimdir?

Birçok gazete ve dergide deneme, makale, kitap eleştirisi, gezi yazıları yayınlandı. Öyküleri, İnsancıl, Adam Öykü, Evrensel Kültür ve 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergilerinde yayımlandı.

2001’de “Bir Şair Bir Şehir” tek kişilik oyun metni yazdı, 2002’de sahnelendi. 2004’te “Yorgun ve Uzak” adlı öykü kitabı yayımlandı. 2012’de “Nasso, Bir Süryani’nin Anıları” ve 2013’te “Puç Oldum” adlarında iki kitabı yayımlandı. 2017 yılında Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Yılın Yazarı Orhan Kemal Öykü Ödülü’nde mansiyon aldı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.