Feqiye Teyran’ın mezarına ziyaret: Kürtçe'ye statü talebi

Feqiye Teyran’ın mezarına ziyaret: Kürtçe'ye statü talebi
15 Mayıs Kürt Dili Bayramı etkinlikleri kapsamında Kürt tarihi kişiliği ve şair Feqiye Teyran'ın Van’ın Bahçesaray ilçesindeki mezarı ziyaret edildi.

AMİDA HABER - Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı dolaysıyla Van’ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Ünlü Kürt yazar Feqiye Teyran'ın mezarını ziyaret etti.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan ile Bahçesaray Belediye Eş Başkanları Ayvaz Hazir ve Nebahat Benek’in de katıldığı kitlesel gerçekleşen ziyarette, Dilimiz Onurumuzdur (Zimane me Rûmeta me ye), Dil olmadan yaşanmaz (Be Ziman Jîyan Nabe) ve Kürtçe için statü, Kürtçe kimliğimizdir (Ji Bo Kûrdi Statû, Kûrdi Nasname me ye) pankartları açıldı.

feqiye-teyran1.jpg

‘Dilimiz bizleri bugüne getirmiştir’

MA’da yer alan habere göre Feqiye Teyran’ın anıldığı ziyarette konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Sözcüsü Hamit Dîlbahar, Kürtlerin dillerine yönelik sistematik olarak devam eden asimilasyon politikalarına karşı direndiklerini belirterek şunları söyledi: “Kürtçe anadilimizdir, kimliğimizdir, varlığımızdır. Bundan dolayı Kürt halkı yüzyıllardır hiçbir zaman dilinden ve kültüründen vazgeçmemiştir. Her ne kadar inkârcı ve asimilasyoncu anlayış dilimizi ve kültürümüzü inkar etse de Kürt halkı hiçbir zaman bu tür baskı politikalarına boyun eğmemiştir. Dilimiz bizleri bugüne kadar getirmiştir. Kürt diline yönelik 21’inci yüzyılda çok sayıda saldırı gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılara karşı her zaman mücadelemizi sürdüreceğiz”.

feqiye-teyran.jpg

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan da, “Bugün ve bugünden sonra da Fêqiye Têyran’ın edebiyatı, şiirleri, hikâyeleri ile Kürt halkı içerisinde önemini koruyacaktır. Feqiyê Teyran’ı bir kez daha burada saygı ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.