İsveç’ten Kürt yazara ödül

İsveç’ten Kürt yazara ödül
İsveç Akademisi, “İsveç Kültürünü Yurt Dışında Tanıtma Ödülü”nü bu yıl Kürt yazar ve çevirmen Fırat Cewerî’ye verdi.

AMİDA HABER - Nobel edebiyat ödüllerini veren İsveç Akademisi’nin bu yılki ödülleri açıklandı. 45 yıla yakın bir süredir İsveç’te yaşayan Kürt yazar Fırat Cewerî, 2023 yılının İsveç Kültürünü Yurt Dışında Tanıtma Ödülü’ne layık görüldü. Cewerî, İsveç edebiyatının eserlerini Kürtçeye kazandırdığı için 2018 yılında da aynı akademi tarafından ödüllendirilmişti.

Fırat Cewerî, ödül aldığı için mutlu olduğunu belirterek, “İsveç kültürü ve edebiyatını ana dilim Kürtçe ile dünyaya tanıttım. Bugüne kadar 20’den fazla İsveççe edebî eseri Kürtçe’ye çevirdim. Bu çevirilerle amacım, Kürt edebiyat ve dilini, dünya edebiyatının saygın bir parçası haline getirmektir” dedi.

Kürtçeye kazandırdığı eserler

Fırat Cewerî, bugüne kadar, aralarında, Astrid Lindgren’in “Emil” ve Gunilla Bergström’ün Alfons dizilerileri, İsveç Edebiyatı Antolojisi, Hjalmar Söderberg’in Doktor Glas romanını, Şair Gunnar Ekelöf’ün Emgion Prensi İçin Divan, Edith Södergran’ın “Olmayan Ülke” ve Pär Lagerkvist’in Barabbas kitaplarını Kürtçeye kazandırdı. Ceweri’ye ayrıca dünya edebiyatının önemli isimlerinden Dostoyoveski, A. Çehov, J. Stenbeck, S. Beckett ve J. P. Sarte’ın eserlerini de Kürtçeye çevirdi.

Fırat Cewerî kimdir?

Fırat Cewerî Mardin doğumlu. İlk gençlik yıllarını Nusaybin'de geçirdi. 1980 yılının öncesinde İsveç'e yerleşti. Cewerî, Nûdem dergisini on yıl boyunca aralıksız çıkardı. Modern Kürt edebiyatının temel taşı olarak nitelendirilen Hawar dergisini yeniden toparladı ve Nûdem yayınları arasından basılmasını sağladı. İsveç PEN kulübü yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra uzun yıllar Sürgündeki Yazarlar Komitesi'nin de başkanlığını yaptı. Fırat Cewerî İsveç Yazarlar Birliğinin üyesi. Kürtçe ve İsveççe edebî çalışmalarını sürdüren Cewerî'nin öyküleri İsveççe, Almanca, Farsça, Arapça ve Türkçeye çevrildi, filme uyarlandı.

Türkiye'de daha "Geç Bir Sonbahardı", "Birini Öldüreceğim", "Lehî" ve "Maria Bir Melekti" adlı romanlarıyla tanınan Cewerî, halen İsveç'te yaşıyor. (Haber Merkezi)

Fotoğraf: Mehmet Masum SÜER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.